Fornærmelser og trusler og hvorfor blokering er en god idé
En mand har kaldt Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen for Skodsæk på Facebook og har modtaget en bøde for det.
Der er stor debat om, om han er anklaget for at have fornærmet ministeren (det er den paragraf han er tiltalt for i følge bødeforlægget) eller om han er anklaget for at have truet hende, da Beskæftigelsesministeriet insisterer på, at det de har anklaget ham for, er trusler. Benjamin Rud Elberth har meget venligt udredt trådene her.
For mig er det ret vigtigt, at vi får afklaret om det er trusler eller fornærmelser. Jeg synes, trusler skal anmeldes – og hvis de er grove, mener jeg at man bør fratage dem, der truer, retten til at føre computer. Evt. til en start tildele dem klip i pc-kørekortet og give dem en internetforbindelser der kun virker en time meget tidligt på dagen – inden de har drukket alt for meget af natpotten. Mennesker der truer, gør internettet til et trist sted, de gør andre mennesker utrygge og de bruger trusler om anvendelse af vold og magt til at stoppe fornuftig saglig debat og dialog.
Er der derimod tale om fornærmelser, så mener jeg at Facebooks funktion for blokering af idioti, bør tages flittigt i brug. Egentlig kan jeg sagtens se at man som offentlig person ikke skal finde sig i at blive fornærmet af alle mulige og kaldt øgenavne osv. Men hver gang man anmelder en forbrydelse til politiet bør man jo (også som minister) huske, at de ressourcer politiet bruger på sagen, ikke kan bruges på noget andet – og godt nok har man i regeringen besluttet, at der skal udskrives for 600 mio kroner ekstra bøder, men jeg regner ikke med, det er for at sige bandeord på Facebook?
Blokeringsfunktionen er glimrende fordi den fungerer som at sætte uvorne unger udenfor døren for evigt. Folk du blokerer på Facebook, får ikke en mail om at du har blokeret dem. Det eneste de får er en lang næse, hvis de forsøger at søge dig frem på Facebook (når de efter nogle uger ikke forstår at de ikke får dine opdateringer i deres nyhedsfeed). Nogle af dem vil måske bare tro, at du har droppet Facebook (hurra – det hjalp at de fornærmede dig!) eller de kender mekanismen og ved godt, at du har droppet at føre fornuftig samtale med dem. Det morsomme er, at nogle af dem bliver ret fornæmede over at blive blokeret – og så har vi problemet, for hvis du allerede har blokeret dem, kan de jo ikke blokere dig!
Ligesom jeg ikke vinker og smiler og styrter hen for at invitere folk, der har fornærmet mig, med til min fødselsdag, så kan jeg ikke se formålet med, at jeg skal være venner med folk online – eller give dem adgang til min Facebook-fest – hvis de fornærmer mig? Jeg har en ret lav tolerance-tærskel overfor folk, der råber ad mig ude i den virkelige verden, så hvorfor i alverden skulle jeg være mere tolerant online?
Jeg tror, at hvis vi allesammen blev lidt mindre tolerante overfor idioter – og ikke bare blokerede dem, der sagde noget grimt til os selv, men også gjorde os den ulejlighed at blokere dem, der siger noget grimt til vores venner, så ville den sociale isolation (som altid har været en fin sanktion i sociale sammenhænge) kunne virke opdragende – også langt mere end en bøde.
Og jeg understreger så lige, at jeg ikke mener, man skal blokere folk, der er uenige med én eller som kritiserer det, man siger – det er kun, hvis de kalder én for skodsæk eller fnatmide i processen, at jeg synes, man roligt kan køre blokaderne frem.
Skriv kommentar