Må dine kunder "hacke" dine produkter?
Microsoft har lige frigivet deres Kinect, som er en tilføjelse til Xbox, der gør det muligt at bruge kroppen, når man spiller. Kinect har indbygget kamera i 3D – og Microsofts mål med maskinen er blandt andet at give Nintendo Wii seriøs konkurrence:
Men der er sket noget uventet, for kunder fra andre segmenter end lige de pæne Xbox-fans fra reklamen ovenfor, har kastet sig over produktet, for at finde ud af tilslutte Kinect til en almindelig computer og for at hacke Kinect, så den kan bruges uafhængig af Xbox spil:
NYT har historien og præsenterer nogle sjove videoer med de foreløbige resultater af kundernes hacks:
Interactive Puppet Prototype with Xbox Kinect from Theo Watson on Vimeo.
Som ventet startede Microsoft med at blive lidt fornærmede og true med advokater og bål og brand, men heldigvis opgav de ret hurtigt den tilgang og besluttede at det faktisk er ret cool, at kunderne er så interesserede i teknologien, at de straks går i gang med at finde nye anvendelses-muligheder.
Historien fik mig til at tænke på LEGOs historie om deres Mindstorm robotter. (Historien er i Weekendavisen fra sidste uge – som jeg desværre ikke kan linke til – og har også været bragt i Wired i 2006).
Her havde LEGO lagt sådan en seddel i pakken med robotten, som kunderne kunne sende tilbage – og det viste sig at næsten 50% af kunderne var voksne mænd, med veneration for robotter, som de kunne bygge om til at kunne alt muligt andet, end det LEGO lige havde tænkt sig.
LEGO fortæller selv, at de også startede med at føle tab af kontrol og angst for om kundernes “versionering” af produktet nu ville være på linie med virksomhedens egenforståelse – men LEGO endte med at omfavne de voksne fans og ser dem i dag som helt uvurderlige for udviklingen af en række produkter – og for den succes som LEGO har verden over.
De glade kunder, som får ros for at udleve deres kreativitet ved at “forbedre” produktet bliver ganske enkelt nogle af virksomhedens bedste ambassadører – og mon ikke det også går sådan med Microsofts Kinect-hackere?
Og hvordan er det hos jer? Kan kunderne hacke jeres produkt? Og hvad ville der mon ske, hvis de forsøgte?
Jonas Jensen skriver
Efter min mening så kan hacking af produkter, give andre udviklere mulighed for at lave nogle meget fede ekstra ting i produktet, som de originale udviklere måske ikke havde tænkt på. Det er jo det som en del af open source bevægelsen går ud på.
Se f.eks. hvad denne udvikler har lavet med en wii: http://johnnylee.net/projects/wii/
Det er tydeligt at firmaer som Google og Facebook allerede har tænkt på det i forhold til deres produkter, og dermed giver udviklere API’er, samt med Googles open source mobil styresystem Android.