Stor dansk undersøgelse af organisationers erfaringer med sociale medier
Social Semantic laver i disse dage en ret ambitiøs undersøgelse af hvordan, hvorfor og hvor meget danske organisationer bruger sociale medier. Hvis du deltager, kan du til gengæld bestille en rapport, der viser hvor langt fremme i bussen din organisation er, sammenlignet med andre.
Socialsemantic har allerede indsamlet en smule viden og når det gælder resultaterne af at bruge sociale medier til at styrke kommunikationsarbejdet er de foreløbige resultater ret klare:
Virksomheder, der har erfaringer med sociale medier, synes de bliver bedre eksponeret og kommer længere ud med deres budskaber – og at de har fået øget indblik i dialogen om dem på nettet. Når det gælder kriser forventer mange, at de bliver lettere at håndtere (mon?) og når det gælder identifikation af opinionsdannere, er der ligeledes store forventninger.
Jeg glæder mig til at få endnu flere data i omløb, så hvis du ikke allerede har deltaget, så synes jeg helt sikkert, du skulle overveje det! (og nej – jeg får ikke løn for at reklamere for undersøgelsen – men vi får allesammen bedre data!)
Jon Ussing skriver
Tak for tippet Trine-Maria!
Den undersøgelse skal jeg da deltage i på vegne af Genbyg (min hovedarbejdsgiver)
>Når det gælder kriser forventer mange, at de bliver lettere at håndtere (mon?)
Jeg deler din tvivl her, tror der er et stykke vej endnu, før web 2.0 krisehåndtering bliver mainstream 🙂
PS. Skønt at du blogger meget mere nu, du er gået solo! Kan godt li’ dit nye layout 🙂
Trine-Maria skriver
Hej Jon – ja – synes det er godt tænkt af dem at de giver data tilbage til deltagerne – jeg håber virkelig vi får en masse god viden ud af det. Har holdt et møde med dem og synes de virker meget ambitiøse!
Mht bloggen – tak – det er ganske enkelt også mere indbydende for mig at blogge nu – det hjælper at få ryddet op og skabt et mere moderne rum – kan anbefales! 🙂
Jon Ussing skriver
yes – det handler om at gi’ Det er efterhånden ikke kun Chris Andersson, som har forstået det 🙂
Kender godt fornemmelsen af at starte på en frisk. Det kan give et kæmpe boost.
>moderne rum
Hvad med et plugin til smart- og iPhones? Jeg havde lidt problemer med at svare på vej i bussen på min gamle htc.
tjek evt: http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-mobile-edition/
Marie-Louise Munter skriver
Det her lugter nu heller ikke af “promoted tweet”, TM, så tak for at du deler med os – og helt enig – vi bliver alle klogere af at bidrage 😉
jan skriver
Hej Trine-Maria,
Tak for din støtte til projeket – det betyder rigtig meget 🙂
Jeg kan se du har valgt “pr og kommunikations statistikken” til dit indlæg og jeg har i den sammanhæng en lille tanke / oplevelse jeg gerne ville dele med dig og ikke mindst have dine tanker omkring.
Som du ved er vi midt i at inviterer ca. 300 rådgivningsfirmaer indenfor de 7 områder som undersøgelsen afdækker, til at deltage i partnerskab omkring undersøgelsen. Min egen forventing var at jo længere vi kom væk fra kommunikation / reklame jo sværrer ville det være at få rådgivningsfirmaernes engagement. Denne antagelse har vist sig at holde stik langt hen af vejen. Men, hvad der har været meget overraskende (og måske lidt skræmende) er hvor svært det netop har været at få PR bureauernes interesse. Som jeg lige husker det fandt vi frem til ca. 40 rådgivningsvirksomheder af en vis størelse og med primært fokus på PR – og det har / er virkelig en udfordring for os at få dem i tale.
Een ting er at de ikke vil være med pga. travlhed eller andet – det er selvfølgelig helt ok – men det har simpelthen ikke været den store forståelse for den rolle Sociale Medier spiller i relation til PR rådgivningsdiciplin – hvilket jeg har meget svært ved at forstå. Jeg tænker at er der om nogen rådgivningsdiciplin der påvirkes så taler vi da ihvertfald også PR!
Jeg snakkede med Bjarke Myrthu om det hvorefter vi inviterede ham i studiet http://bit.ly/9ZngdR til en snak om hans erfaringer på området – Og når man høre Bjarkes vinkel bekræftes man ligeledes i at der er en hel lille revulution på vej i relation til PR branchen, grundet de sociale medier …
Mit spørgsmål er så: Hvorfor er netop den danske PR branche så svær at få i tale på det her område?
Venligst Jan
PS. Et lille suplement: Alle der deltager i undersøgelsen (ved at bruge ca. 15 min på at udfylde spørgeskemaet) får automatisk adgang til den fulde rapport, social media benchmark Europe-DK 2010/11 når den udkommer i Januar 2011.
pss. Hvis der er nogle der har spørgsmål eller andet i relation til undersøgelsen er alle meget velkommen til at skrive til os på contact@socialsemantic.eu – eller skriv direkte til mig på jfk@socialsemantic.eu
Jesper Andersen skriver
@Jan:
Jeg var inde og drikke kaffe hos et PR-bureau i mandags, og så kom vi til at tale om Social Semantics undersøgelse. Og deres begrundelse for ikke at medvirke var, at de simpelthen ikke kunne se fidusen. Alle får undersøgelsens resultater – gratis. Du har selv understreget, at HELE undersøgelsen bliver lagt frem, ikke kun hovedkonklusionerne. Så de kunne ikke se, hvorfor de skulle betale for adgang til særkørsler om deres kundeportefølje, som de alligevel kender så godt, at de udenmærket ved, hvilke issues deres kunder kæmper med ift brugen af sociale medier.
Så med al respekt så er mit bud, at den pakke I tilbyder PR bureuerne enten ikke er attraktiv nok eller bliver godt nok forklaret.
mvh
Jesper
jan skriver
@Jesper
hmmm… Nu har vi jo snakket med en hel del af dem (PR firmaerne) – og jeg skal ikke kunne udelukke at vi kunne have brugt mere tid på nogle af dem vi har talt med end vi har haft ressourcerne til.
Men, vi har fra starten besluttet at vi ikke ønsker at “slås” med folk omkring relevansen af projektet. Med andre ord – de der ønsker en dialog fordi de syntes projektet er spændende og relevant, dem bruger vi tiden sammen med. De der ikke ser relevansen i sammenhængen ml. deres rådgivningsdisciplin og de sociale medier, dem har vi så valgt ikke at bruge så meget tid på.
Og det er i virkeligheden her jeg er overrasket – nemlig at flere af de danske PR bureauer ikke virker som om sociale medier er den store “game changer” i deres fag.
Nu er jeg jo ikke selv en “PR insider” som dig 😉 – men jeg har haft flere gode snakke med insidere i branchen – herunder Bjarke Myrthu som nævnt i mit indlæg. Bjarke har netop et solidt kendskab til PR branchen og ikke mindst muligheden for at sammenligne den danske med den amerikanske variant af PR branchen (som har været eksponeret for Sociale medie hypet i en længere periode end den danske). Og, det er fra min egen erfaring med at føre dialogen og fra min dialog med disse PR-insidere” at at min “overraskelse” over branchens fornemmelser og syn på Sociale Medier stammer.
Så “med al respekt” for dit bud på problemstillingen om hvorfor de danske PR Bureauer er hvor de er omkring sociale medier vil jeg sige:
– Vi har jo PR bureauer med i projektet … så det er jo ikke fordi der ikke er hul igennem hos flere af netop PR bureauerne. PR Bureauer som altså ser relevansen og forstår hvad de får ud af at deltage aktivt og ikke blot ”fiske resultater på sidelinjen” (og alt respekt for det ;-).
– PR bureauerne får den samme pakke som alle andre af de ca. 300 rådgivningsvirksomheder som vi i disse dage invitere – og vi oplever ikke en generel problemstilling i at folk kan gennemskue hvad “der er i det for dem”. Så, jeg tvivler på at det er her problemet ligger begravet.
– Du skriver “Du har selv understreget, at HELE undersøgelsen bliver lagt frem, ikke kun hovedkonklusionerne.” Nu kan det være at jeg misforstår din “hele undersøgelsen” fortolkning – men jo, hele rapporten som vi udarbejder i forlængelse af undersøgelsen lægges frem – prioriteret for dem der har bidraget med at besvare selve spørgeskemaet.
Men, resultatdatasættet (den rensede database med resultater fra undersøgelsen) som kan bruges til at slå op i indenfor eksempelvis; Hvert af de 7 forretningsprocessor som undersøgelsen afdækker, indenfor de forskellige brancher, de forskellige sociale medie platforme og i det hele taget at krydstabulere hele resultatsættet med den demografiske segmentering der er en del af undersøgelsen – dette er en eksklusiv ret for dem der har været med som aktiv partner i projektet og valgt denne mulighed (eksempelvis Trine-Maria på denne blog) – og ultimativt set været med til at dække de omkostninger vi har ved at gennemføre undersøgelsen.
(Og bemærk, det er ikke noget der er svært at få øje på fordelene af – i materialet, da det er omkostninger på næsten 500K som jeg lige nu dækker ud af egen lomme – og som prisen på pakkerne netop går til at dække)
Når det så er sagt – så vil vi rigtig gerne have at hele resultatsættet (anonymiseret) kunne frigives under Creative Commens licensen – hvilket vi pt. er i gang med at søge penge til gennem fonde og i samarbejde med 2 professionelle fundraiser firmaer e-universitetet og Projektudviklingen. Hvis vi lykkedes med Funding delen – bliver måden det kommer til at foregå på næste år – Men altså ikke i år (2010/11 rapporten og datasæt!
Faktisk er det jo det der er hele drømmen med projektet – at gøre en helt overordnet stor forskel på Danmarks evne til at håndtere og skabe fordele ud af disse nye værktøjer – da vi faktisk har rigtig gode forudsætninger herfor: http://blog.socialsemantic.eu/del-ii-tanker-om-at-g%C3%B8re-danmark-til-verdensmestre-i-sociale-medier ). At lave undersøgelsen er et ud af flere projekter vi arbejder med at få funding til. Men tænk engang, hvilken en forskel det kunne gøre at et sådan datasæt var til rådighed for alle. Selvfølgelig forbedret for hvert år det køres og ellers med mulighed for at de folk der i dag sidder med rådgivningsansvaret på den ene side og forretningsprocesansvaret (som påvirkes af de sociale medier) på den anden side i organisationerne– kan slå op og se nogle konkrete facts på hvilke muligheder og trusler sociale medier skaber i forhold til netop den proces de sidder med ansvar for. Det ville skabe både klogere rådgivere og klogere brugende organisationer på området for Sociale medier.
Ultimativt så er det netop http://www.socialsemantic.euprojektets mål og drøm – at hjælpe denne situation på vej. Et mål jeg ved at især du selv, Henriette Weber og Morten Saxnæs sympatisere med gennem jeres opstart af SMCCPH – som er et fedt initiativ.
Men tak for den tid du har puttet i at give dine input. Det har gjort mig opmærksom på en mulighed – da jeg tænker at jeg måske nok ved hvem du har talt med og vil med det samme følge op en ekstra gang (selvom det vidst er mig der mangler en tilbagemelding fra dem fra min sidste mail ;-).
Og, som altid, skal du være velkommen til at kigge forbi eller give et ring – hvis vi kan støtte eller uddybe noget der vedrører projektet http://www.socialsemantic.eu (contact@socialsemantic.eu tlf. 70 27 27 31)
Venligst Jan
jfk@socialsemantic.eu
Trine-Maria skriver