Politikere må forstå, at samtalerne på Facebook er åbne!
Hvorfor kommer politikerne konstant på glatis, når de bare gerne vil have en masse venner og være populære på Facebook?
Jeg tror det er fordi de hænger fast i en temmelig gammeldags opfattelse af at websites er kanaler. De tror – fejlagtigt, at når de åbner en fanside på Facebook eller en Twitter-kanal, så har de fået endnu en platform, hvor de kan tale om det, der optager dem – og nægte at udtale sig om det de ikke mener, er relevant.
Sådan virker sociale netværk bare ikke. Det vi søger på Facebook, Twitter og i netværk, hvor vi deltager, er engagement, dialog og respekt for både spørgsmål og svar.
I dag læste jeg (på Lars Hvidbergs blog på Berlingske Tidende) at sagen om, at Mette Frederiksen har sit barn i privatskole, startede med at én af hendes følgere på Facebook (en muldvarp af anden politisk observans) stillede spørgsmål til hendes holdninger til folkeskole/privatskole – hvortil hun svarede: “Det er rigtigt, at vores datter går på en lilleskole. Det har været et svært valg at træffe. Men det har jo da intet som helst at gøre med min opbakning til folkeskolen.”
Den udmelding fik så en skribent fra netavisen 180grader til at skrive et indlæg om den dobbeltmoral han mener, præger det synspunkt – og vupti så var historien ude i den danske medie-mølle.
Udfordringen for politikerne er, at det som måske ser meget tilforladeligt ud i en skriftlig kanal (pressemeddelelse eller debatindlæg til avisen) ikke altid fungerer i sociale netværk – fordi kommunikationen er åben i den anden ende og fordi det er de åbne samtaler, man skriver under på, når man opretter en profil og siger ja til at blive venner med andre på Facebook.
Derfor synes jeg også det er piv-ærgerligt, at det i dag er kommet frem at Helle Thorning Schmidt har fjernet spørgsmål om Socialdemokraternes skatteudspil fra sin egen profil og samtidig fået lukket spørgerens profil (hun har meldt spørgeren til Facebook!). Socialdemokraterne henviser til at spøgeren ødelagde debatten ved at stille samme spørgsmål mange gange, men de overser, at det ikke er det, sagen handler om.
På Facebook siger man ja til samtalen. Hvis man så ikke vil svare på konkrete spørgsmål, så siger man det – og hvis der er noget man ikke ved, så siger man det – og hvis der er noget man lige skal tænke over eller regne på, så siger man det. Og hvis der er nogle af ens fans eller venner der taler i en tone som er uacceptabel, så siger man fra!
Når de i stedet vælger at censurere eller forsøge at lukke debatten med hurtige kommentarer, så kommer de til at fremstå som om de ikke tør debatten, som om de ikke har svarene og som om de ikke ved, hvad de egentlig laver på Facebook?
Der findes heldigvis politikere som gør det formidabelt på Facebook – for eksempel Søren Pind fra Venstre (ham skal man være ven med) og Ida Auken fra SF (hende kan man blive fan af). De er begge tilgængelige, de tager debatten og de siger fra, når tonen bliver for dum – og de indrømmer tilmed begge 2 af og til, at der er noget, de ikke kan svare på – eller bare ikke mener noget om.
Og hvis det ikke er nok for de danske politikere at lade sig inspirere af de 2 rollemodeller (der er sikkert flere – kom gerne med nogle bud på, hvem der gør det godt på Facebook og hvorfor!), så kender jeg da et rådgivningsfirma som gerne tager ud og laver nogle kurser for politikere med den slags behov – mit nummer er 27291704! 🙂
Mark Jensen skriver
Trine-Maria, lad os antage jeg går ind på din profil og stiller et spørgsmål i en tone der ikke ligger helt hvor den skal, og i øvrigt ikke er relevant for dit arbejde eller dig som offentlig person.
Det vælger du ikke at svare på fordi du i forvejen får ret mange spørgsmål.
Jeg gentager så mit spørgsmål i samme tone og med samme budskab. Faktisk gentager jeg det rigtig mange gange (lad os sige 10 for eksemplets skyld).
Du bliver træt af det og trykker “Anmeld” fordi du anser det som spam. Eller trolling, for den sags skyld.
Nu er det ude af dine hænder, for du har blot anmeldt til Facebook at jeg har spammet/trollet på din væg (fanpage eller ej).
Facebook svinger øksen og lukker profilen.
Er det din skyld at Facebook overreagerer?
Trine-Maria skriver
Hej Mark
Jeg er helt sikker på, at jeg enten ville lade dine spørgsmål stå (de fleste trolls forsvinder, hvis man ignorerer dem længe nok – du kender sikkert skiltet “Please don’t feed the trolls”?) – og hvis det vitterlig var stærkt irriterende og generede mig voldsomt, ville jeg diskret fjerne dig fra mine fans (og det kan man sågar gøre permanent).
Med den tilgang ville jeg ikke have givet medierne en god historie, hvilket vel også er væsentligt her: Hvorfor ved de ikke hos Socialdemokraterne, at det man gør på Facebook kan ende i aviserne?
At Facebook så overeagerer (eller fejlagtigt regner med, at folk godt ved, hvad de skal anmelde som spam og misbrug) kan være en valid pointe – særligt hvis vi taler om privatpersoner og amatører, der ikke kan forventes at vide noget om muligheder og indstillinger i Facebook, men jeg synes ikke helt den holder, når vi taler om landets næststørste parti og landets kommende statsminister.
Så jeg fastholder, at jeg synes de skal sætte sig en anelse mere ind i sagerne! 🙂
Mark Jensen skriver
Der er ingen tvivl om at de skal sætte sig mere ind i sagerne (det manglede da bare…), men jeg forstår simpelthen ikke hvordan det kan blive så stor en sag at et politisk parti bliver trollet og vælger at anmelde det. Hvis de havde ladet det stå, havde det jo også været et problem (jeg ser overskrifterne for mig: “Kommunistiske revolutionære boltrer sig på Helles profil” – man kan jo bare se hvordan det gik med gruppen “Danmarks Løver”).
Hvorom alting er, så vil de altid få kritik og så længe Facebook er populært vil det være grobund for latterliggørelse af partierne i medierne for “ikke at forstå mediet”. Den eneste sag jeg synes der har været det mindste kød på er Okman-affæren, og alt andet lige kunne de have brugt en dag i mediemøllen på den, og ladet den ligge. Det tog dem en uge at komme over det, og det er jo ude af proportioner.
Du nævner selv Søren Pind og Ida Auken som gode eksempler på politikere der forstår medierne, og man kunne da håbe flere vil vælge at tage den rute; det sker bare ikke, desværre.