Hvem har ansvaret for plagiater?
Dorte Toft skriver at de unge plagierer og kopierer skolearbejde og at svenskerne har taget teknologi i anvendelse for at komme problemet til livs.
Da jeg var ung, kunne man jo altså også snyde. Vores lærere var ikke mere kreative, end at de genbrugte masser af opgaver, som mine kusiner, venner på vejen eller deres storebrødre allerede havde løst. Det var skam muligt at kopiere tekster – ord for ord – med god gammeldags kuglepen.
Så efter min mening var det ikke tilgængeligheden, der holdt os tilbage. Det var nok mere fornemmelsen af, at hvis man nu gjorde det selv og gjorde det godt, så gav det mening?
Internettet har gjort det lettere at kopiere og at springe over, hvor gærdet er lavest. Men er der mon nok fokus på, at nettet er nyt og kalder på kreativitet. De, der kan bygge nye tjenester og være kreative i dag, er de der former fremtiden?
Så måske skal vi ikke lukke internettet og overvåge de unges anvendelse? Måske mangler vi opgave-emner som udfordrer eleverne til at bruge det, de allerede kan med internettet, mere kreativt og visionært?
Vi mangler måske metoder som kan udfordre deres evner til at finde informationer og sætte dem sammen kreativt – og at vise lærerne at der både er genbrug (det er vigtigt at være god til at Google!) og noget nyt i deres arbejde – at de står på skuldrene af andre, men at de rækker højere?
Mads Andersen skriver
Spændende tanker. Kom med nogle eksempler, som vi allerede bruger… Det andet er for letkøbt.
Trine-Maria skriver
Hej Mads – tak, tak, men kom da endelig selv på banen med dine overvejelser? – jeg lufter jo bare nogle overvejelser – de færdige svar (med de indbyggede eksempler) må du desværre selv komme op med 🙂