Sociability
Inspireret af en samtale ovre hos Mads Kristensen – om hvilke redskaber vi valgte i 2008 og hvorfor en masse mennesker (mig selv inklusive) valgte Twitter fremfor Jaiku (selv om Jaiku nok er en bedre service) – kom jeg til at bruge ordet “sociability” – som en social pendant til usability.
Pointen var den enkle, at det ikke er nok at en tjeneste har god usability – den skal også give os adgang til vores venner og give gode muligheder for at vi selv kan opføre os socialt.
Jeg er ret sikker på, at det ikke er noget, jeg er den første, der overvejer – er der nogen der har gode links eller overvejelser om, hvilke elementer der skal indgå, når man skal undersøge om en tjeneste har sociability?
Jeg kender selv et par forskellige tilgange (dog kaldes ingen af dem sociability-modeller?)
For eksempel har Jyri Zengeström (fra selvsamme Jaiku) beskrevet hvordan sociale tjenester skal have et “objekt” (noget vi kan mødes og være sociale om) og at man skal overveje hvilke verber man bruger (hvad er det vi kan gøre med tjenesten?).
Derudover findes der Social Software Building Blocks modellen:
Men er der mon nogen der systematisk har beskrevet, hvordan man tester sociability? Hvis ikke må vi vist se at komme i gang med at beskrive metoden i Socialsquare! 🙂
Morten Gade skriver
Begrebet du leder efter hedder også “Social Usability”, http://www.google.com/search?hl=en&q=“social+usability”
Joel Spolsky har skrevet denne fine artikel om det: http://www.joelonsoftware.com/articles/NotJustUsability.html
Clay Shirky har (selvfølgelig) også været på: http://shirky.com/writings/group_enemy.html
Og det er omdrejningspunktet for en del af Ze Franks blog: http://www.zefrank.com/explicit/
God læselyst!
mvh
Morten
Jonas Heide Smith skriver
Jenny Preece (som har skrevet en del om human-computer-interaction mere generelt) bruger begrebet i denne bog http://www.amazon.com/Online-Communities-Designing-Supporting-Sociability/dp/0471805998
Så vidt jeg husker, operationaliserer hun det ikke særligt skarpt. Men det er helt klart værd at gøre (også selvom flerbruger-software jo altid er lidt mere krævende at teste end enkeltbruger-software).
Mvh,
Jonas
Trine-Maria skriver
Tak for tips og links Morten
Og Jonas – Tak for tippet – vil klart se nærmere på fænomenet og på at skærpe det.
Og det er en supergod pointe at testen er mere besværlig og kræver noget andet. Vi har haft gennemført tests for sociabilitet – og har så valgt en form, hvor vi i nogle uger har kørt en slags lukket minibeta for en gruppe af deltagere – så vi lige kan teste, hvad der egentlig foregår i rummet, når der pludselig er brugere på, som møder hinanden – og meget ofte er det ligesom med usability – de første 5-10 brugere kan virkelig fortælle os meget om, hvad der skal fikses for at det bliver mere vellykket…
Lotte skriver
Jeg ser virkelig frem til forslag til en metode for social usability. Godt der er nogle som er overvejer at påtage sig opgaven:-)
Det er interessant at spørge om social usability kommer før usability, når vi nu er så sociale via internettet. Fx er/var Myspace med sit til tider noget rodede udtryk et godt eksempel på at vi er der hvor vores venner er – altså har det betydning for os socialt set, så vil vi gå langt brugervenlighedsmæssigt.