Hvordan lader man et venskab sive ud i sandet, når det foregår online?
I den virkelige verden synes jeg ikke det er så svært. De fleste af mine venner beholder mig længe – og omvendt – og de der siver, siver som regel fordi der er travlt i begge ender og fordi det forekommer naturligt, at man bare ikke ses så meget, hvis man skifter setting (læs: nyt arbejde, bolig i en anden by, får børn, nye interesser, hund eller rejser til den anden ende af verden) – og nogle af dem giver det så omvendt stor mening at holde en lille smule snor i via Facebook.
Når vi siver fra hinanden, fader langsomt i den virkelige verden, så foregår det helt uden drama og formodentlig uden smerte eller uvenskab i nogen af enderne.
Men hvordan fader venskaber på nettet? De Facebook venner som man aldrig ser alligevel og som man måske er ligeglad med at følge i det daglige, kan man bare fjerne dem? Bliver de så sure og er det så rimeligt?
Jeg tror, jeg ville blive sur, hvis nogen jeg følte mig tæt på, ikke gad tage konfrontationen – og fjernede mig fra Facebook for at sende et signal. Men hvis mennesker i mit netværks perifiri besluttede at rydde op og fjerne mig som ven? Jeg er ikke engang sikker på, jeg ville opdage det? Med mindre det var nogen, hvor der var ubalance (jeg føler, de er venner – de synes bare jeg er en ligegyldig bekendt)?
Har du nogensinde fjernet venner? Har det givet uforudsete problemer? Eller har du overvejet at fjerne nogen, men lader være? Og hvordan afgør du med dig selv, hvad der er socialt acceptabelt?
Claus D Jensen skriver
Hej trinemaria!
Et rigtig interessant spørgsmål, du stiller…..
For mig personligt har det ikke været aktuelt at slette venner på Facebook. Det skyldes nok, at jeg er meget varsom med, hvem jeg overhovedet accepterer som ven. Kun mennesker, som jeg også i det “virkelige” liv vil være venner med.
Men det kunne da blive aktuelt, og afhængig af situationen ville jeg overveje om der skulle følge en kommentar med, eller om jeg bare vil trykke på “slet”-knappen…
Mvh Claus
Christian Bering skriver
Jeg grublede lidt over samme spørgsmål i et blogindlæg for et stykke tid siden (http://www.bering-express.dk/weblog/2008/08/12/venner-som-i-virkeligheden/). Jeg har heller ikke fjernet kontakter fra Facebook eller andre steder, men jeg forestiller mig at den sortering og vægtning der allerede foregår i dag, i news-feedet på Facebook, på et tidspunkt vokser til et decideret filter der hjælper dig med at holde styr på de mange kontakter og anbefaler forskellige handlinger på forskellige tidspunkter.
Pernille skriver
Jeg har en “ven” på messenger, jeg aldrig ser eller taler med mere.
Ind imellem er vi online samtidig, men heller ikke i det forum taler vi sammen. Jeg overvejer ofte at trykke delete, men er lidt usikker på om det vil bliver opfattet negativt.
Foreløbig lader jeg så bare stå til, men mon ikke dagen kommer og så tvivler jeg nok på, der vi følge en kommentar med, det bliver snarere et clean cut 🙂
Trine-Maria skriver
Claus – enig i din overordnede strategi – at man ligesom fra starten skal overveje, hvem man overhovedet siger ja til at være venner med – så det kan godt være at jeg skal være lidt mere regulatorisk dér – omvendt skal der jo også være plads til at man åbner op for nye fantastiske bekendtskaber, så det er jo lidt en balancegang?
Christian – tak for linket – relevante betragtninger om fremtiden – og jeg er helt enig i, at det ville være smart om tjenesterne kunne se mønstre og selv lade bekendtskaber “blegne” – så nu læner jeg mig bare tilbage og venter på fremtiden.
Omvendt har dine fremtidstanker nogle ret vilde privatlivs-implikationer – altså det er temmeligt meget Facebook skal vide om mig for at kunne sortere og være “intelligent” – så mon ikke vi så får nogle andre etiske betragtninger med i købet?
Pernille – den situation kender jeg også godt – og jeg har altså fjernet nogen fra MSN – fordi det andet simpelthen blev for underligt, men jeg tror ikke de har opdaget det… 🙂
Esben skriver
Jeg har prøvet at fjerne ‘venner’ i Facebook, og det virker som om, at ‘vennerne’ aldrig opdager det!
I hvertfald er nogle ‘venner’ vendt tilbage og foreslået ‘venskab’ senere ved en senere lejlighed.
Men selvfølgelig er der et dilemma. Jeg løser det ved at dele min Facebook profil op i private og professionelle lister. Det gør det nemmere for mig at overskue det hele på og udvælge hvem, der er ‘rigtige’ og hvem, jeg godt kan undvære.
Niels MLP skriver
Det er klart et interessant spørgsmål. Som Scott Brown skrev for nylig i wired – under betegnelsen Facebook Friendonomics – så føles det lidt som om man på Facebook mister retten til at miste kontakten…
Jeg er slet ikke i tvivl om at fremtidens sociale medier – mere eller mindre direkte – bliver nødt til at tage højde for at folk har behov for at glide fra hinanden uden nødvendigvis aktivt at skulle tage stilling til det. Jeg tror det sker en hel del allerede mere indirekte i og med at vi udskifter en del venner hver gang vi skifter medier og tjenester. Mon ikke de fleste sorterer fra og lægger til i de tilfælde? Jeg kom til at tænke på noget lignende forleden da jeg (meget sent ved jeg godt) oprettede en konto på Twitter. Jeg benyttede mig af muligheden for at se hvem af mine kontakter i Gmail der allerede var derinde som jeg kunne følge. Her slog det mig at jeg syntes der manglede en hel del mennesker; dem som jeg på den ene eller anden måde følte jeg kendte, og som jeg ville formode at finde på Twitter, men som ikke var nogen jeg havde haft kontakt med pr. mail. Altså: For bare nogle år siden var stort set de eneste direkte online-bekendskaber jeg havde folk som jeg e-mailede med. Og nu er min e-mailadressebog på ven til at blive en slags online vennearkiv.
Men mon ikke vi i stigende grad vil se at tjenester forsøger at integrere det at glide naturligt fra hinanden – om ikke andet så for at holde på brugere så de ikke smutter bare for at få ryddet op i vennerne uden at skulle konfronteres med aktivt at skulle fjerne dem?
Scott Brown foreslår en Facebook App kaldet Fade Utility som langsomt lader billeder af Facebookvenner fade væk, deres statusbeskeder blive mindre og mindre osv., hvis man ingen aktiv kontakt har med dem. Noget i den dur kunne være interessant. Ja, man kan vist allerede styre en del på Facebook i forhold til at lave grupper af venner og skrue op og ned for hvem man ikke gider gøres så meget opmærksom på. Det er dog stadig noget man er nødt til at gøre aktivt – og ikke bare noget man kan lade ske som et venskab kan sive ud i sandet…
Bjørn Kassøe Andersen skriver
Man som en nævner nemt skrue ned for dem man ikke vil høre så meget til
Så vidt jeg kunne se på en hurtigt google søgning, “facebook remove friends know”, får ens “venner” ikke besked hvis man fjerner dem.
Derfor er der selvfølgelig nogen der har lavet et lille værktøj så man selv kan holde holde øje med om man bliver “unfriended” af andre: http://www.labnol.org/internet/favorites/track-facebook-friends-who-delete-or-remove-you/2060/