Hvad bruger du LinkedIn til?
LinkedIn er selvfølgelig det der lidt mere kedelige sociale netværk (sammenlignet med FaceBook), hvor man linker til alle sine gamle kolleger og alle de samarbejdspartnere, der også sidder foran en skærm hver eneste dag.
Drengene fra “… in plan English” har selvfølgelig lavet en forklaring:
Men hvad skal man egentlig bruge LinkedIn til? Hvad er overhovedet formålet med at være tilstede i det netværk, som LinkedIn tilbyder? Her er et par af mine bud:
Lad informationerne finde dig
Jeg når ikke altid at følge med i alt, hvad alle dem jeg har mødt, kender og holder af foretager sig. Linkedin sender mig en mail, med nyt fra netværket – og her får jeg så besked om at nogen har fået ny titel eller nyt job – eller at de er blevet venner med nye mennesker.
Oplysningerne fungerer lidt som status-meddelelser på FaceBook – de viser mig, hvad der foregår i mit netværk, uden at jeg skal ringe og forstyrre – og nogle gange giver oplysningerne så anledning til, at jeg genoptager kontakten.
Adgang til opdaterede e-mail-adresser og telefonnumre
I et mellemstort netværk er der konstant nogen, der skifter job og e-mailadresse og telefonnummer. Jeg er for meget lang tid siden holdt op med at opdatere en adresseliste. Jeg regner med, at folk opdaterer deres LinkedIn profil og at jeg så via LinkedIn får adgang til deres nye data.
Give andre adgang til information om mig
Mit cv er langt og jeg har lavet mange forskellige ting. På linkedin er det let for folk at få en form for overblik over, hvad jeg har lavet – og fordi mennesker i mit netværk har anbefalet mig for dette eller hint kan nye, potentielle samarbejdspartnere finde ud af, hvad det er, jeg kan og om de har lyst til at tage kontakt.
Se hvilke leverandører dit netværk anbefaler
Hvis jeg skal finde en samarbejdspartner checker jeg i LinkedIn om der er nogle i mit netværk som har anbefalet én, der kan det, jeg efterspørger. Jeg ved godt at anbefalingerne også er udtryk for vennetjenester, men jeg tror alligevel, det er de færreste der vil rose nogen til skyerne, som er dårlige til deres arbejde?
Spørgsmål og svar
I mit netværk og i netværkets netværk er der en masse viden om alle mulige og umulige emner – og når nogen stiller spørgsmål forsøger jeg at deltage ved at svare – eller jeg lærer en masse ved at læse, hvad andre har spurgt om og fået svar på. Lidt ligesom i debatfora – bare mere afgrænset, fordi udgangspunktet er mennesker, jeg allerede er i netværk med.
Finde egnede kandidater til ledige jobs
Mange spørgsmål i mit netværk handler om, hvor man finder gode velegnede mennesker til ledige stillinger – og det hænder, at jeg videresender et stillingsopslag til mit netværk, hvis det ellers er et job, som jeg tror, er interessant og relevant for nogen, jeg kender.
Forberede møder og samtaler
Inden jeg møder op til et møde kan jeg lige checke på LInkedIn om dem jeg skal mødes med i virkeligheden befinder sig i mit netværk (kender nogen jeg kender – eller har arbejdet i en af de virksomheder jeg arbejder for) eller bare om de har lavet noget interessant, som jeg bør kende til.
Research på brancher og virksomheder
Hvis en virksomhed har mange ansatte på LinkedIn kan man få ret meget information – og på virksomhedsprofilerne kan man for eksempel se typiske karriere-veje – hvor kommer folk fra – og hvor går de hen, når de forlader virksomheden igen.
Men der er sikkert masser af andre måder at bruge LinkedIn på? Har du nogle tip?
På nettet er der mange lange lister – her er for eksempel:
+100 ideer til hvordan man kan bruge LinkedIn
Guy Kawasaki har en liste med 10 måder at bruge Linkedin på her
Thomas skriver
Tak for nogle gode tips-artikler til, hvad man kan bruge LinkedIn til. Jeg bruger primært LinkedIn til at holde kontakt med folk i mit netværk, altså en slags udvidet adressebog. Men da folk langt hen ad vejen selv holder den opdateret med jobskifte, nye telefonnumre og e-mail-adresser osv., er den langt smartere. Jeg bruger den også til at finde folk i mit netværk, som jeg kan sparre med om forskellige emner, ligesom jeg har formidlet kontakt for andre. Jeg har nu tre gange oplevet at få tilbudt job (eller i hvert fald jobsamtaler) via LinkedIn, og brugt det én gang til at få en job. Så jeg er stor fan! 🙂
charlotteshj skriver
Jeg bruger også enkelte af LinkedIn´s grupper til at holde mig bredere orieteret i mit faglige netværk.
Men hvis sandheden skal frem, så synes jeg egentlig, at Plaxo ser ud til på sigt at blive et bedre professionelt netværk. Pulse-funktionen som gør det muligt at følge kontakters handlinger på andre sociale sites er et overordentligt stort plus. Denne form for “lifestreaming” tror jeg har en stor fremtid fordi det gør det nemt og hurtigt at være ajour både for den der udfører en handling og for den der gerne vil følge med.
Claus skriver
Tak for et godt indlæg. Jeg oplever, at mange er tilmeldt Linkedin uden at bruge det aktivt (man “bør” ligesom have en profil dér). Jeg er selv ny der, og søger at finde den optimale udnyttelse af Linkedin. Men det er da tydeligt, at hvis man søger noget via ens netværk og deres netværk, ja så er det pludselig et stort antal mennesker man når ud til relativt enkelt…
Mvh
Claus
Kristoffer Stauning Truelsen skriver
LinkedIn og det private danske jobmarked.
Af Kristoffer Stauning Truelsen – cand.merc.fil – d.2.10.2008(til Børsen)
LinkedIn er kommet for at blive!
LinkedIn som på dansk kan oversættes med ’forbindelser’ er i dag ubetinget den danske businessverdens foretrukne virtuelle mødested.
Netværket blev skudt i luften i maj 2003 og har efter nogle helt fantastiske år i dag 25 millioner unikke brugere world wide. Brugere som retter sig mod business og kun business. Din profil er dit business cv og vice versa.
LinkedIn er derfor i særdeleshed, stedet hvor man holder sig opdateret med kollegaers, venners og forretningsforbindelsers karriereforløb. Både bland dine primære forbindelser, men ligeledes og i denne sammenhæng ekstra interessant gennem dine forbindelsers forbindelsers forbindelser, hvilket åbner for en enorm kontaktflade(dine eksempelvis 100 primære forbindelser i 3. potens til 1.000.000 søgbare profiler.)
Som det førende LinkedIN land i verden pr. indbygger, bliver det efterhånden svært at afvise den rolle LinkedIn ’værktøjet’ spiller på det danske jobmarked eller rettere de Search virksomheders ydelser ’LinkedIn’ med et slag udspiller.
Alle danske Search virksomheder vil i fremtiden få mere end svært ved at overbevise deres kunder om, at netop deres ’sorte bog’ eller ’database’ er nødvendige og enestående redskaber, når kunderne blot kan logge sig ind på LinkedIn og starte selv. Herved kan virksomheder med egen HR afdeling betale et begrænset månedligt fee til LinkedIn og spare Search virksomhedernes kommissioner på 15-30%.
LinkedIn synes på nuværende tidspunkt primært, at have tiltrukket sig et bredt segment af det danske erhvervsliv som lønmæssigt ligger på niveauet under cremen af dansk erhvervsliv.