Betalt blogging er nu tilladt, men er stadig ikke en god idé :-)
Forbrugerombudsmanden godkender betalt blogging. Det skriver business.dk:
Næste gang du læser en blog, så kan indholdet være betalt af en virksomhed, der har betalt “bloggeren” for at omtale bestemte produkter positivt. For forbrugerombudsmanden har netop giver grønt lys for marketingbureauet Bloggerwave og godkender sponsorblogging.
Min holdning er stadig, at de fleste virksomheder vil få langt mere ud af at identificere de interessante samtaler på nettet om deres produkter, fagområder eller marked – og så selv gå ud og stå til rådighed for samtalerne med flinke medarbejdere med begavede kommentarer, gennemtænkte synspunkter og viden om produkterne.
Det er muligt jeg er naiv, men jeg synes altså virksomhederne netop med blogs og debatter og den nye socialitet på nettet har en unik mulighed for IKKE at skulle købe sig til opmærksomhed. Ordet er frit og alle der har noget begavet eller sjovt eller fornuftigt at sige kan deltage! Og jeg mener ikke sponsoreret blogging kan erstatte virksomhedens egen tilstedeværelse i samtalerne på en troværdig måde.
Jeg læste om afgørelsen hos Christian Bogh fra BloggingPR. Han skriver bla.:
Min beskedne håb for dette fænomen, som ikke er ukendt i den store verden, er at det stille og roligt mister værdi, når det bliver større. Der er jo ikke megen troværdighed i et blogindlæg, når det er købt og betalt. Og det tror jeg hurtigt bloggere rundt om finder ud af.
Jeg er enig og kan så tilføje, at jeg også er ret sikker på, at de fleste seriøse virksomheder hurtigt finder ud af, at det ikke øger deres troværdighed at betale bloggere for at skrive om dem. 🙂
Jeg har også i tidligere indlæg ment noget om betalt blogging.
Thomas Baekdal skriver
Jeg tror den vigtigste sætning i Business.dk’s artikel er: “Sponsorblogging er ikke i strid med markedsføringsloven, så længe det i den sponsorerede omtale bliver oplyst, at den er betalt”
For mig er dette ikke en blåstempling af betalte blog indslag (da de altid har været lovlige), men nærmere endnu en præcision af at alt reklame skal synligøres som sådan – uanset formattet eller mediet.
Personligt er jeg enig med dig i at betalte blog indslag ikke er en god ide. Jeg er sikker på at tendensen er stigende, men den store taber i dette spil bliver ikke firma’erne, men bloggerne selv. Ens troværdighed forsvinder og dermed har man fjernet muligheden for at få success i det lange løb.
Søren Sprogø skriver
Jeg tror i glemmer en (vigtig) pointe bag hvorfor betalt blogging kan være en god ide for nogle virksomheder: Link building!
Hvis jeg drev f.eks. en webshop vil jeg hellere end gerne betale et par hundrede kroner for et godt link med den rigtige linktekst fra et site / en blog med en høj Pagerank. Eller evt. honorere linket med provision ala affiliate marketing.
Egentlig er jeg ligeglad med hvad bloggeren skriver eller hvor megen trafik det genererer. Bare linket er godt, kommer fra et godt site og har de rigtige keywords.
Sådan som markedsføringsloven (stadig) ser ud er dette ulovligt, uden at bloggeren nævner at han får penge for det.
codegirl.dk skriver
Hvis der er nogen der har lyst til at betale mig for at skrive noget om en ny gadget så skal de være hjerteligt velkomne… hvis jeg må beholde den ting jeg anmelder. Men mig blog har næppe en høj nok profil til at der er nogen der gider det. Det er nok mest folk der alligevel er syndikerede (på f.eks. version 2, eller business.dk eller politiken.dk) og de får så vidt jeg har forstået penge for at blogge alligevel.
Jesper skriver
Jeg tror ikke Jason Calacanis er helt enig i den betragtning. På den anden side må man jo erkende at betalt blogging i høj grad er med til at udvande fænomenet i en sådan grad at det bliver helt og aldeles uinteressant.
Allan Helleskov Kleiner skriver
Virksomheden, der betaler blogger for at anbefale deres produkter, er i mine øjne utroværdige. Hvis jeg finder ud af det, går jeg andre steder hen. Hvis de vil reklamere, må de gøre det åbenlyst. Skjult reklame er effektivt, da vi ikke ved, at det er en reklame, vi bliver udsat for, og derfor ikke har paraderne oppe. Jeg har da ret til at vide det, eller? Hvem kan vi efterhånden stole på?
Morten skriver
Hvorfor skulle en virksomhed være utroværdig fordi de betaler en blogger for at skrive om et produkt? Jeg tror det er det der kaldes for reklame!
Det gør alle firmaer da brug af – seriøse som useriøse
Trine-Maria skriver
Morten – Reklame er blandt andet kendetegnet ved at være seperat fra redaktionelt indhold. I tv gøres du klart opmærksom på, at noget er reklame – andet er nyheder – og i aviser er det tydeligt, at reklamer ikke er artikler…
Derudover fastholder jeg, at hvis man ikke kan få god omtale – andet end ved at betale bloggere for at skrive pænt om én, så har man et problem.