The Economist eksperimenterer med højtlæsning – for færge :-)
Vi lytter meget hjemme hos os. Vi hører podcasts (min mand hører mange flere, end jeg gør) – og vi synes begge, det er et dejligt format.
Man kan nemlig lave noget andet, surfe, checke mails, blogge, tage en færgesejlads eller ligge stille på sofaen eller gå en tur, mens man lige bliver opdateret.
Vi er derudover magasin-junkier. For tiden står den på Economist, Fortune, Time, Wired, Berlingskes Nyhedsmagasin, Weekendavisen, Samvirke, Version2 og et par andre. Problemet er bare, at de kan ligge længe og vente på læsning – for vi mangler tid til at sidde stille og bladre.
I dag kom der så et ret skægt tilbud fra The Economist, som vi bestemt vil teste:
The Economist læst højt. Som i HELE magasinet som lydfil til vores iPod. Aner ikke om det vil fungere, men glæder mig til testen, som starter om et par uger.
Og så overvejer jeg da også lige, hvor de danske eksperimenter er henne? Hvor er Berlingskes Nyhedsmagasin som lydfil? Mandag Morgen? Samvirke? Anyone? Eller findes de mon allerede – uden at jeg har opdaget dem?
Karin Høgh skriver
Hej Trine-Maria
Nej, du har såmænd ikke overset noget – kun DMI udsender vejrudsigter læst op af en kunstig stemme, så vidt jeg ved.
http://www.dmi.dk/dmi/index/danmark/rss_og_podcasts_fra_dmi.htm
Det er de store, amerikanske medier, som er længst fremme med at tilbyde audioversioner af de trykte artikler. Blandt amdre International Herald Tribune http://audionews.iht.com/
Men teknologien er der da, også til dansk tale, spørgsmålet er nærmere, om der er behov for det, om danskerne, som du og din mand, tager podcastmediet til sig – med eller uden kunstig tale.
På min engelske blog http://www.thepodjournal.com/?p=37 har jeg forresten eksperimenteret med Talkr.com, som kan “læse blogindlæg op” – så til alle Jer, der har engelske blogs, det var måske noget at podcaste Jeres indlæg, så vi andre kan høre Jer, når vi er på farten? 🙂
Trine-Maria skriver
Ja der er selvfølgelig noget der – altså om det bliver til at holde ud og høre på sådan en maskinstemme? Men jeg tager i hvert tilfælde chancen og så skal vi nok rapportere om kvalitet og oplevelse, når vi når dertil.
claus vistesen skriver
Jeg har også fået det tilbud fra the Economist ind i min mailboks. Men Jeg var den helt klare opfattelse af hele bladet blev podcastet via oplæsning af en hyggelig dyb britisk røst 🙂 … åbenbart ikke!
Trine-Maria skriver
Claus – jeg er ikke sikker på om det er maskine eller menneske? Det er jo muligt at outsource den slags højtlæsning og så burde det jo ikke koste mange timer?
Så måske er vi heldige – at det er en fantastisk britisk røst der krydrer øregangene… 🙂
Må jeg i den forbindelse anbefale “Wake up to money” fra BBC – dejlig britisk:
http://www.bbc.co.uk/fivelive/programmes/wakeup.shtml
Føhns skriver
hmmm – vi overvejede det på Samvirke, mens jeg stadig var derude, men da min chef mente, at jeg kunne overstå en oplæsning på en times tid, og at han kunne sælge en oplæst artikel med DRM for 5-10 kroner lod jeg ideen dø en stille død…
Jeg tror, at alt for mange danske magasiner stadig er bange for at en podcast vil skade deres trykte oplag. En ting er, at den er del af et abonnement – men den kan jo deles og kopieres! OH SKRÆK OG GRU – magasinpirater 😉
Jeg tror, at jo flere platforme man er til stede på, desto større gennemslagskraft har man. På en måde agerer danske magasiner og aviser jo lidt som det gamle hit fra Det Brune Punktum: “Jeg er for kendt til det her sted”. De har ikke forstået, at kernen ikke er en bestemt medieplatform, men at kernen er deres indhold. Alle distributionskanaler skal udnyttes optimalt.
Personligt lytter jeg til New York Times – og det er fedt.
Anne skriver
Men er det ikke et problem?
På den anden side, artikler på nettet kan jo også deles og kopieres. Men de er måske bange for at miste kontrollen hvis folks preferencer for alvor skifter til at lytte istedet for at læse. Som Trine-Maria sagde, kan man jo multitaske imens man lytter og tid er jo en knap resource.
Andreas Hansen skriver
En maskinoplæst stemme er meget trættende. Gode indtalinger er desværre dyre og tager tid at producere. Man kunne godt gøre det – og nye lydbogsforlag har da også vind i sejlene, så der skal sikkert nok være et marked. Men det er ikke voldsomt stort, og samtidig er der hele reklamedelen. Et magasin-podcast indlæst af et rigtigt menneske ville i så fald skulle have en hel del reklamespots lagt ind.
Og så er der lige et ekstra problem. Vi danskere er vant til velproduceret radio via P1, P2 og P3. Her er speaks og historier vinklet til radiomediet. Det er et magasin ganske naturligt ikke – og dermed vil stoffet ofte virke tungt. Tænk, hvordan det vil lyde at få en Q/A-interview læst op af samme stemme.
Jeg har faktisk selv fået indtalt min lærebog i journalistik til folkeskoleelever. Indtalingen skulle efter sigende være vellykket, men jeg synes, at det er så underligt at høre andre læse det op, man har skrevet, at jeg ikke har turde sætte cd’erne (I know – gammelt medie…) på endnu.
Føhns skriver
En magasinoplevelse med tekst og fede fotos og boxe prioriteret på den rigtige måde trykt på fedt papir i lækkert layout – det er altså noget andet end højtlæsning. Jeg ser kombinationen af begge dele som en mulighed for at ramme læserne i flere brugersituationer. Ren win/win
Mp3 versionen er ren reklame for det trykte blad
claus vistesen skriver
Tak for BBC linket Trine-Maria …
Det vil jeg klart give en chance her i næste og se om det er noget værd.
Trine-Maria skriver
Føhns – jeps – det handler om at sprede ordet – og at få flere til at linke til det interessante man har at sige. Jeg talte med en søgemaskine-ekspert den anden dag, som fortalte mig at der stadig er medievirksomheder, som kalder deres historier/features noget andet end det mest udbredte udtryk. Fordi de gerne vil være unikke. Og resultatet er at ingen kan finde dem på nettet – og at ingen linker til dem. Ærgerligt!
Andreas – jeg tror du har en pointe i at højtlæsningen kan blive noget tung – The Economist er ikke skrevet til at blive læst højt – så det bliver interessant om det går godt at lytte sig igennem?
Og jeg tror heller ikke jeg havde lyst til at høre min weblog læst højt – eller min bog for den sags skyld?
Anne – Jeg forstår godt bekymringen, men jeg er alligevel enig med Føhns – det bliver aldrig det samme at lytte og at bladre og netop derfor er det smart at bruge lyttemuligheden til at få flere til at prøve magasinet?
Claus – jeps – og smid gerne links, hvis du finder andre uundværlige podcasts – der også er dejlige at lytte til.