Forskere mener frivillige skal inddrages i redningsaktioner via nettet
2 forskere, Ben Schneiderman og Jennifer Preece fra University of Maryland har netop offentliggjort en artikel i Nature, hvor de fremlægger et forslag om, at den amerikanske regering skal gøre det lettere for frivillige at hjælpe i katastrofesituationer via nettet.
Deres forslag er baseret på erfaringerne med hjælpen fra frivillige på nettet i forbindelse med Tsunamien i Indien og Asien og i forbindelse med Orkanen Katrina i USA. Under Tsunamien fik en række frivillige hurtigt stablet en wiki og en weblog på benene hvor pårørende kunne søge efter forsvundne og hjælpe hinanden med oplysninger fra forskellige områder. På samme måde under orkanen Katrina:
“When Hurricane Katrina hit a year later, the swiftest relief response came not from the US federal or state government, but from Google and a network of volunteer scientists and other civilians, who mapped the zone using Web tools such as Google Earth and Maps. Other amateurs created websites that combines maps with citizen reporting to track missing people, coordinate shelters, and distribute aid.”
Pointen i forslaget er, at hvis regeringen kan gøre det lettere for folk at hjælpe hinanden via nettet, når en katastrofe bryder ud, så vil det være en fordel – også for de professionelle, fordi de så kan gøre det, de er bedst til (typisk ikke at indsamle information, men oftere at redde menneskeliv og at distribuere hjælp). Det understreges nemlig også i forslaget, at der ikke er tale om, at man så kan spare de professionelle katatstrofearbejdere væk – tværtimod har de professionelle den store fordel, at de bliver ved og ved, hvorimod mange af de frivillige forsvinder, når nyhedsværdien lægger sig.
Skriv kommentar