Er internettet debatkulturens fremtid eller vrøvl i lange kabler?
Sådan spørger Politikens lørdagsudgave, hvor jeg er interviewet i min egenskab af Entusiast – og jeg siger selvfølgelig at internettets debatkultur er en god ting og at internettet er kommet for at blive og at jeg ser et enormt potentiale i, at folk kan finde hinanden og berige hinanden med viden, de ikke havde i forvejen 🙂
Med i artiklen er også Martin Jørgensen fra Vertikal som er Skeptiker og Jakob Linaa Jensen fra Aarhus Universitet som er Forsker.
Desværre er artiklen vist ikke tilgængelig på Politikens hjemmeside – det er da til at få lange kabler af 🙂
Rasmus Kleis Nielsen skriver
Jeg kunne godt tænke mig en uddybning af dit syn på debatpotentialet inden for specifikt politik.
Vi kan jo starte med dit entusiatiske bud på, hvad debat kan – for det kan uden tvivl en masse. Mht. politik savner jeg imidlertid gode eksempler på, at netdebat bliver en del af kollektiv handling for at ændre et eller andet – og netop det er vel egentlig ‘politik’ i forhold til ‘snak OM politik’. Det første er ikke nødvendigvis eller generelt bare ‘bedre’ end det andet, men det er noget andet (ligesom det ikke er fodbold at snakke om fodbold), og jeg spekulerer på, hvor mange eksempler vi har set på egentlig politisk debat. Så vidt jeg kan se kan den slags groft sagt foregå enten ved 1) at folk involveret i debat rotter sig sammen i tilstrækkeligt antal til at handle selv eller tvinge en autoritet til at handle (anderledes), eller 2) at politikere, embedsmænd, eller andre personer med autoritet rent faktisk lytter, deltager, og tager debatter til sig.
Men det er jo travle folk, så det sidste sker ikke så tit. Så vidt jeg ved er der ingen partier, der trawler blogs og netdebatter – de fleste folketingsmedlemmer læser vel ikke engang hvad der foregår på deres eget partis eventuelle debatfora. Foreståeligt nok, det tager jo meget tid. Da jeg først læste beskrivelsen af Kaffeklubben på P1 (http://www.dr.dk/P1/Kaffeklubben/Kaffeklubben.htm), som jeg kan forstå du har rådgivet omkring, tænkte jeg ‘fedt!’, borgere og politikere i samme debat, endeligt, spændende, men efter at have hørt programmets første udsendelser er jeg mere afventende. ‘Hvordan har du det med at drikke Cola?’ er vist mere P1-samtaleprogram som det fås i metermål.
Det andet (organisering og handling) er der selvfølgeligt enkelte eksempler på, som konstant bliver trukket rundt i manegen – MoveOn.org i USA, ohmynews i Sydkorea.
Men ellers er der vist mere ‘snak om politik’ end der er ‘politik’ på netdebatterne?
Christian Buch Iversen skriver
Jeg er helt enig i det store potentiale der ligger i Nettet, men er også meget opmærksom på din pointe om, at mange endnu ikke har lært at begå sig på Nettet. Ingen tvivl om, at det kræver tilvænning af diskutere på Nettet. Der er mange nye ting at vænne sig til og deltagerkulturen er væsentlig netop nu.
Alt begyndelse er svær, jeg synes f.eks. det kan være svært at forholde sig til 3D metaverset implementeret gennem Second Life.
Trine-Maria skriver
Rasmus – jeg synes det er interessante spørgsmål du rejser, men jeg er nok ikke den rigtige at spørge, for jeg opsøger jo ikke ligefrem politisk debat på nettet 🙂 Det er mit indtryk at når politikerne ikke blogger, så bliver det også mindre interessant at deltage i debatterne, men jeg kan sagtens tage helt fejl?
En enkelt politiske blog, som jeg kender – og af og til læser er punditokraterne.dk – og det er såmænd ikke fordi jeg altid er enig med dem – men mere fordi jeg er imponeret over debatniveauet – og de er ofte mange om at diskutere.
“[På] et år har tre professorer og en gruppe yngre akademikere skabt en populær weblog, hvor ny forskning politiseres og diskuteres med en borgerlig liberal vinkel. Lixtallet og abstraktionsniveauet er højt, men det er besøgstallet også. … det nye hotte sted for politisk interesserede, som gerne vil inspireres eller provokeres af indlæg og diskussioner, udtænkt af borgerligt liberale hjerner.” – Altinget.dk, marts 2006
Mht “Kaffeklubben” så ligger det vel også lidt i navnet, at nok skal der diskuteres politik, men der skal også drikkes kaffe og tales udenom partipolitikken? 🙂
Men jeg håber nogle af læserne kan hjælpe med gode politiske debat-steder på nettet?
Christian – Deltagerkultur kræver nemlig lige præcis noget andet/mere end modtagerkultur – og din kommentar giver mig igen anledning til at overveje, hvad der skal til, for at man bliver en god deltager?
Second Life kræver også som jeg ser det ret meget af “beboerne” – og jeg regner med snart at skrive noget mere om fænomenet og at bruge lidt mere tid på udforskning – så kan vi jo udveksle erfaringer!