Julekalender – 7. december – Hvordan skaber man gode weblogretningslinier?
Kim Elmose, som er blevet blogredaktør på Politiken, har udarbejdet et blogmanifest.
Der er mange gode punkter i manifestet, men jeg er især glad for:
10) Vi deltager gerne i debatter på andre sites og blogs. Vi er en del af en kultur for videnudveksling.
Det er vigtigt, fordi social software har tryk på social – og ligesom i andre sociale sammenhænge, må man både invitere og gå ud, hvis man vil have en omgangskreds. Men måske den kan blive svær at udmønte i praksis? Jeg har i hvert tilfælde ikke set Thøger Seidenfaden kommentere andre steder endnu?
Gør det selv?
Jeg kan se i Kims indlæg, at han selv har skrevet retningslinierne for Politikens blogs – og det er jo en effektiv metode, når man skal have noget gjort 🙂
Gør det sammen?
Hvis man har lidt mere tid, er en åben proces, hvor alle relevante personer i organisationen er med til at skabe retningslinierne en god idé.
De, der skal blogge, kan få afklaret deres rolle og få talt om, hvad der sker, hvis man blogger noget “forkert”? Hvordan håndterer man kommentarer fra kritiske læsere? Hvordan er ledelsens forventninger – og er ledelsen usikker på, hvad medarbejderne vil blogge om? Hvad mener husets jurister og hvad siger HR?
Processen sikrer, at man får nogle gode samtaler om alle de spørgsmål, der måske står i vejen for den gode blog, og så betyder det måske mindre, hvad der ender med at stå i retningslinierne?
kim elmose skriver
Jeg tror heller ikke at et blogmanifest skal være en fast størrelse – forstået på den måde, at det fremstår som De ti (eller i mit tilfælde 13) Bud. Det er en dynamisk størrelse til stadig debat – mediet, organisationen, bloggerne (- og læserne ) imellem.
Men som en kom-igang-sang med at få skribenter til at forstå begrebsrammen bag blogs; at det er samtalen mellem skribent og læsere samt læserne imellem, der er hittet i blogs – dér er det godt med et manifest, tøws A .
Men ejerskabet til blogmanifestet bliver nok større såfremt bloggerne er med i skabelsen af det, no doubt. Imidlertid – hvis man ved at fremlægge et samtidig lægger op til, at det også – som alt andet på bloggen – er til debat og diskussion, så kan de kreative energier stadig nå med 😉
Grunden til at jeg har lagt Politikens manifest frem er at vise, hvad vi kræver af bloggerne – og subsidiært høre / se hvad I gør andre steder; på medier og i organisationer.
Og mht til kommenteren på andre blogs; det skal forhåbentlig nok komme. Det er en ny øvelse for de fleste 😉