Hvor mange blogs er der i Danmark?
Jeg var til blogforum i går. Det var skønt at møde en masse søde bloggere og snakke blogs med blogs på en hel søndag.
Et af de gode indlæg var Stefan Bøgh-Andersen fra Overskrift.dk, som forsøgte at give os et overblik over, hvor mange blogs, der er i Danmark.
Her er en af Stefans grafer, som jeg har lånt:
På 5 måneder er antallet af weblogs i Danmark fordoblet – og her kan du læse Stefans egne overvejelser om, hvad der sker med antallet af blogs for tiden.
Raymond Kristiansen fra Blogsoft supplerede med oplysninger om, at der er mere end 120.000 weblogs i Sverige og omkring 70.000 i Norge?
Hvorfor er Sverige og Norge foran?
1. Medierne (dagblade og den slags) tilbyder læserne gratis blogs
2. Medierne har tilbudt læserne blogs længe
3. Medierne skriver om weblogs (bruger blogs som kilder)
4. Journalister blogger
5. Politikere blogger
6. Der har været “sager”, hvor bloggere har bidt sig fast i en sag, som så har fået konsekvenser/omtale.
Andre grunde? Stefan foreslog derudover forsøgsvis at der i Norge er længere til forsamlingshuset? (altså at den geografiske afstand mellem mennesker er større?), mens vi er langt mere urbaniserede her i lillebitte Danmark?
Thomas Madsen-Mygdal skriver
at halvdelen af forklaringen skulle være manglende medieomtale virker som en kraftigt reduceret udgave af virkeligheden.
blogs har været omtalt i massemedier mange gange siden 2001.
tror at det er langt mere komplekst – og derudover måske forskel på datagrundlaget – f.eks. hvis du tæller danske brugere af myspace, msn spaces, arto, mv.
Trine-Maria skriver
Jeg har modtaget følgende kommentar fra Jacob Bøtter (www.connecta.dk) pr. e-mail, for han oplever åbenbart noget vrøvl med mit kommentarfelt.
Jacob skriver:
“Nu var jeg desværre ikke til stede i går, da jeg lå syg. Men jeg er ikke helt enig med Stefan i hans udlægning omkring antallet af blogs i Danmark. Det handler i høj grad om hvordan du måler tallet, hvordan du definere en blog og ikke mindst om man bør definere en blog – eller det blot skaber for mange regler. Nå, det var ikke diskussionen.
Ser man mod en af services der i høj grad ikke er talt med, sådan som jeg forstår Stefan’s opsamling, er Arto.dk. Arto oplyser ikke hvor mange blogs de har, men de fortæller hvor mange indlæg og kommentarer der er. Nemlig 582.878 indlæg og 1.042.612 kommentarer. Tager vi smartlog som målestok så har den 54.819 indlæg og 90.444 kommentarer fordelt på 4.152 blogs.
Der er altså i gennemsnit ca. 13 indlæg pr. blog. Bruger vi denne målestok på Arto, så har de 45.000 blogs. Så er tallet for den danske blogosfære pludselig 65.000. Men det er ikke nok: Der findes rigtig mange danske Spaces og Blogger blogs.
Eksempelvis fortæller Google os ( http://kortlink.dk/33e8 ) at der er 190.000 sider på dansk på Blogspot.com. Bruger vi samme model som ovenfor, tilført et gran salt (jeg gætter på 20 sider pr. blog ift. arkiver, kategori oversigter, mv.), giver det 9500 blogs. Den danske blogosfære er nu på 74.500. Der voksede den 73% på fem minutter.
Min pointe er at det er svært, stort set umuligt, at definere hvor mange blogs der ligger indenfor sprogfeltet dansk. Men det er hvertfald ikke under 100.000 hvis du spørger mig. MSN påstår også at have over 100.000 Spaces blogs på dansk. Selvfølgelig er der en masse blogpolitibetjente der vil erklære at Arto ikke har reele blogs – men er det interessant og grobund nok for at holde dem udenfor statistikken?
Jeg er stadig lidt sløj, så regn derfor ikke efter på tallene, tag det mere illustrativt :-)”
Trine-Maria skriver
Og lige en kommentar til Jacob
Jeg ved at den diskussion du tager op foregår mange steder – se blandt andet Stowe Boyed, der diskuterer Robert Scoble definition – Stowe er enig med dig – spaces, lukkede blogs, alt hvad der kan minde om formatmæssigt – er weblogs:
http://www.stoweboyd.com/message/2006/08/scoble_on_what_.html
Nu ville det være interessant lige at høre Raymond om hans svenske/norske tal er med Spaces og hvad der svarer til Arto i de skandinaviske broderlande? For så har du ret – så er det lidt en anden snak!
René skriver
Først og fremmest er det, som ovenfor nævnt, nødvendigt at se på, hvordan tallene er opgjort.
Dernest må jeg pointere, at argumenterne 1-5 ikke holder. Selvfølgelig er der mange journalister og politikere, der blogger, når der er mange, der blogger. Og hvad kom først?
(Præmis: der er rent faktisk forskel mellem Danmark på den ene side og Sverige og Norge på den anden)
1. Medierne (dagblade og den slags) tilbyder læserne gratis blogs
2. Medierne har tilbudt læserne blogs længe
Det gør de ganske givet fordi markedet var modent til at tage mod tilbudet – at det ville generere flere kunder i butikken. At det ikke har været tilfældet i DK før for nylig, må være forklaringen på, at det ikke har været udbredt her
3. Medierne skriver om weblogs (bruger blogs som kilder)
Sikkert fordi blogs er udbredt, så læserne ved, hvad det er og fordi journalisterne via den større udbredelse har et bedre kendskab og derfor tager det mere seriøst (og i det hele taget har flere seriøse kilder.
4. Journalister blogger
5. Politikere blogger
… fordi de kender blogs et sted fra. Sikkert fordi de kender nogen, der blogger, fordi mange gør det?
6. Der har været “sager”, hvor bloggere har bidt sig fast i en sag, som så har fået konsekvenser/omtale.
Og det mangler vi helt klart i Danmark. Socialt og politisk bevidste blogs, seriøse blogs, er en mangelvare, men vil kunne skabe langt større bevidsthed om blogs og deres potentiale – hos politikere, journalister og befolkningen generelt.
Stefan Bøgh-Andersen skriver
Jeg må hellere gentage præciseringen af datagrundlaget for Overskrift undersøgelsen.
Tallet på de ca. 15.000 danske weblogs stammer fra weblogs, som findes i Overskrift.dk blog-portalen. Disse stammer hovedsageligt fra:
1. danske bloggere som har tilmeldt deres egne blogs.
2. blogs fundet via søgemaskiner (oftes Blogspot blogs – pt. ca. 5000 blogspots med i Overskrift – der er helt sikkert mange flere “derude”).
3. blogs tilmeldt via samarbejder, som gør at nye blogs automatisk indgår i Overskrift.dk søgemaskinen (fra UrbanBlog, Smartlog, TV 2 blog, BlogBar …).
Der er skam nogle MSN / Live Spaces, pt. ca. 2.000 med i undersøgelsen. Microsoft Danmark oplyser selv, at der findes ca. 300.000 danske spaces – men Microsoft har ikke decideret tal på hvor mange af disse som faktisk har aktiveret og anvender blog-komponenten i Spaces.
Angående Arto, var jeg ikke selv klar over der er RSS-feeds und alles. Arto angiver selv antallet af blogs i dag til … 113.871 ! Det er jo også en slat. Det sjove er så, at ikke en eneste af disse har tilmeldt deres blog til Overskrift.dk.
Så igen, undersøgelsen er baseret på blogs i Overskrift.dk – der findes HELT SIKKERT mange flere danske blogs “derude”
En af pointerne i præsentationen var da også at ET tal nok ikke er så interesant i sig selv, men snarere tendensen.
En anden pointe er, at en ret stor del af disse blogs er “inaktive” – og så bliver det jo lidt som at optælle “antal hjemmesider” i 90’erne.