Klaus Rothstein har gode ideer om weblogs til forlag!
I Weekendavisen foreslår Klaus Rothstein, på bagsiden af Bøger, at forlagene tager weblogs til sig.
Under overskriften “Læg bogen på bloggen” (kræver login) anbefaler han for eksempel, at Gyldendal kunne have haft en weblog, hvor Ib Michael delte oplevelser i ugen op til udgivelsen af hans nye bog – og oplevelser i ugerne efter.
Super idé – og her er så 5 andre forslag til blogs fra forlagsverdenen:
1. Tips til den kommende forfatter
En forlagsredaktør der forklarer og fortæller og gør det synligt, hvad forfatteren skal med et forlag.
2. Bogen på bloggen
En progressiv forfatter, som blogger undervejs, hvis det kan lade sig gøre? Måske mest relevant for faglitteratur, hvor man gerne vil have input til cases og vinkler – men måske også anvendelig for en romanforfatter, der har mod på at lukke op og have samtaler i processen?
3. Events på bloggen
Når forlaget har en stor forfatter på besøg, laver oversættelser eller er på bogmesser – så kunne de via en weblog give indsigt og igen vise, at forlaget skam laver meget relevant arbejde for litteraturen.
4. Anmeldelser
En blog med links til alle anmeldelser af forlagets bøger og mulighed for læserne for at give deres mening til kende. Vi kender jo alle oplevelsen af at vores egen oplevelse af en bog ikke korresponderer med anmeldelserne.
5. Politisk blog
Hvad sker der med bogpriser, biblioteker, bogforbrug, politikken og bogens rolle fremover?
Og her er der så en blog fra Schultz forlag, som allerede er i gang med at blogge, med følgende mission:
…Her vil vi ikke blot orientere i detaljer om vore udgivelser og vore forfattere, men ogå hive gæsteskribenter ind til at bygge videre på deres bøger, orientere om og udforske bogens fremtid som medie samt løbende føre en dialog med vore læsere om udgivelserne.
Kim Elmose skriver
Nu følger jeg kun een forfatterblog jævnligt – det er Camilla Läckberg – krimiforfatter, der skriver på bloggen Deckarmamma
( http://lackberg.blogspot.com ) hvor hun udover private tildragelser som mor også skriver om sine romaner – og fx. hvorfor personerne hedder som de hedder.
Jeg har ikke læst hendes blog længe nok til at se hvor aktivt hun bruger læserne i sin research. Men det burde man sagtens kunne forestille sig.
Henriette skriver
Det kunne være rigtig spændende at følge med i forfatteres arbejde. Jeg fandt tilfældigvis Christian Dorph og Simon Pasternaks blog her:
http://www.dorphpasternak.dk/blog/
De er forfattere og skriver nu sammen på deres anden krimi. Som de skriver (på det eneste) indlæg på bloggen, er de åbenbart interesseret i dialog med læsere. Jeg glæder mig til at se, hvad der sker.
Trine-Maria Kristensen skriver
Kim – tak for linket – jeg er vild med Läckberg – læste en af hendes romaner i sommerferien og vil nu følge hendes blog også
Henriette – ditto – og du har ret – spændende at se om de kan bruge bloggen i processen.
Social Square (min virksomhed) holdt et fyraftensmøde i går om weblogs i organisationer og noget af det vi talte om var, at det ikke er let at lave den gode blog. Der findes ganske enkelt ikke “best practice” på alle områder, som man kan pege på – og det er lukke processer op og blive bedre til at forsøge at inddrage andre i det man foretager sig, er IKKE nødvendigvis let. Vi er så vant til at mange af vores processer default er lukkede, at det er en kæmpeudfordring at gøre det modsatte.