Internettet er en scene – så hvorfor optræder direktørerne ikke?
NYT har lige bragt en artikel om, hvorfor direktører ikke blogger:
“All the Internet’s a Stage, Why don’t C.E.O.’s Use It?”
I artiklen interviewes Sun Microsystems CEO – Jonathan Schwartz – fordi han som en af de eneste direktører i en Fortune 500 virksomhed har en weblog – og fordi han evangeliserer weblogs, som et væsentligt værktøj for kommunikatører:
… in The Harvard Business Review last year, Mr. Schwartz predicted that “having a blog is not going to be a matter of choice, any more than having e-mail is today.”
“My No. 1 job is to be a communicator,” Mr. Schwartz told me last week. “I don’t understand how a C.E.O. would not blog if committed to open communication.”
Jeg er enig med pointerne i artiklen. I mange virksomheder er der en alt for stor nervøsitet for den åbenhed, som ellers står øverst i virksomhedens kommunikationspolitik: “Vi er en åben virksomhed” (altså når vi selv synes det er en god ide at være åbne og når vi selv er klar med en god forklaring på forsinkelserne, køerne, den elendige kvalitet af vores varer, etc…).
Og hvorfor var det nu, at man i sin tid skrev “åbenhed” ind i politikken? Fordi man godt ved, at kun ved at åbne sig for kritik og for dialog om handlinger, produkter, service mm. kan man rent faktisk blive bedre, udvikle sig, være innovativ og flytte virksomheden i takt med markedet?
Kan man ikke være åben, uden at det er direktøren, der blogger? Jo det kan man godt, men som de skriver i artiklen kan selv 3.000 ansatte der blogger (som i Microsoft) ikke give et overblik og en strategisk retning på samme måde som en direktør:
… a large company is an outsize elephant, and each employee works within a tiny wrinkle on the hide. Only the chief executive is in a position to sit astride the beast and share the widest perspective.
Erhvervsmanden Lars Kolind har en velfungerende weblog og lad os håbe, at hans åbenhed kan inspirere flere danske direktører til at turde komme ud på scenen og dele viden og få dialog med deres marked.
Christian Bogh skriver
Interessant læsning.
Man kan jo supplere denne oplysning med informationerne på Fortune 500 Business Blogging Wiki (http://www.eu.socialtext.net/bizblogs/index.cgi), der angiver de Fortune 500 virksomheder, der har en blog.
Og hvis man tilføjer oplysningerne fra NewPR Wiki’s liste over CEO’s der blogger rundt om i verden (http://www.thenewpr.com/wiki/pmwiki.php?pagename=Resources.CEOBlogsList) – så er man ved at få sig et overblik.
Listerne er IKKE 100% opdateret. Lars Kolind’s blog er eksempelvis ikke med på listen.
Lars Kolind skriver
Det har været en stor oplevelse at have en blog (www.kolindkuren.dk). Jeg får masser af input og føler at det er skønt at kunne stille et spørgsmål eller præsentere en problemstilling og så få respons i løbet af timer. Flere ledere burde bruge blogs.
Trine-Maria skriver
Christian – tak for opdatering med links – det kan være svært at få et overblik.
Da chefredaktør på Berlingske Niels Lunde som et eksperiment bloggede fra Davos (erhvervslivets svar på Roskilde Festival) var Jørgen Mads Clausen fra Danfos inde og skrive en længere kommentar om sine egne oplevelser på konferencen – og det synes jeg også var positivt – at en erhvervsleder måske ikke selv begynder en blog, men så ser sit snit til at præge debatten på andre blogs…
Lars – jeg synes også, du har lagt blog til nogle interessante debatter – for eksempel om virksomheder der går forrest på et område – eller som har glemt deres egne kerneværdier. Det siger jo en del om, hvordan folk oplever erhvervslivet – og man må håbe at flere erhvervsledere læser med i din åbne “fokusgruppe” 🙂
Jeg synes hele ideen om, at en bog kan leve videre via nettet er oplagt – og det er jo også god service for læserne af din bog, at de via din blog kan spørge og debattere med dig efter endt læsning – det har jeg stor respekt for, at du stiller op til.