Brevkasse: Hvordan sikrer man sig mod, at man begår fejl på bloggen?
Der er næsten altid nogen i salen, som gerne vil vide, hvordan man kontrollerer og styrer den kommunikation, der foregår på en medarbejders weblog.
Mit svar er, at det gør man ikke. Troværdigheden og autenciteten ligger i, at den der skriver på bloggen har sin egen stemme – at bloggen ikke er en marionetforestilling, hvor der sidder nogen nede i kommunikationsafdelingen og trækker i trådene.
Hvis bloggen er så ufarlig, at bloggeren aldrig kan komme til at begå en fejl, så bliver bloggen kedelig.
Og så åbner der sig en flanke – en afgrund af fejlmuligheder. Hvad nu, hvis bloggeren får blogget et synspunkt, der ikke er det officielle? Hvad hvis bloggeren har en personlig mening, der ikke er synonym med ledelsens?
Ja, hvad så? Hvis bloggeren er en god blogger og et fornuftigt menneske, så sker der ingenting. Så forklarer bloggeren, hvorfor han skrev, som han gjorde, han redegør for sine overvejelser – og hvis han har begået en fejl, siger han undskyld og beklager – og vi kommer alle sammen videre.
Jeg læste for nylig, at læger har problemer med at anerkende fejl, fordi de tager klagerne personligt. Og det ærgerlige er, at patienter der klager, sjældent klager for at få hævn. De klager for at sikre, at andre ikke skal opleve det samme, som de selv har været igennem. Fordi de ved, at når man fejler og har mod til at lære af sine fejl, så finder der som regel læring sted.
Det er de færreste mennesker, der forventer, at andre mennesker er 100% fejlfrie – og det gælder også læsere af weblogs. Måske fordi vi allesammen godt ved, at der af og til sker fejl?
Det er menneskeligt at fejle, men guddommelig at tilgive
Det er menneskeligt at fejle, men djævelsk at fremture
Det vigtige bliver så, at man lærer at anerkende og indrømme sine fejl – ude i det offentlige rum – på bloggen.
Derudover er der selvfølgelig overvejelser, man kan gøre sig, inden man starter bloggen:
1) Rekrutteringskriterier for bloggere?
2) Weblog-politik?
3) Netværksgruppe, så der er nogen, man lige kan vende indlæg med?
4) Øvelse i skrivestilen på en weblog
5) Træning i at forholde sig til kritiske kommentarer.
Andreas Johannsen fra virksomheden Synkron (som laver CMS-systemer) havde en virkelig god præsentation med nogle “fejlovervejelser” på IT-brancheforeningens gå-hjem-møde om weblogs. Præsentationen har han lagt op her.
Skriv kommentar