Ud med Outsourcing og ind med Crowdsourcing
Nu har vi hørt nok om, at vores arbejde flyttes til Indien og Kina. Nu skal vi i stedet vænne os til at ‘masserne’ tager over. Crowdsourcing kaldes det, når arbejdsopgaver bliver løst af masserne, fremfor af nogle få, uddannede, professionelle eksperter.
Fotografier
Fotografer kunne tidligere tage mange penge for et billede. Det er ved at være fortid. Selv meget store virksomheder bruger istockphoto Her koster billederne fra 1 dollar og op (afhængig af hvilken opløsning man ønsker). Der findes også store baser med gratis billeder – for eksempel på stock.xchng.
Fotografernes job er ved at blive ‘crowdsourcet’. Masserne har fået adgang til fotoudstyr, som tidligere var forbeholdt professionelle. Billederne er blevet lette at efterbehandle og at dele med andre – og folk har tid og lyst til at eksperimentere med at tage gode billeder, som efterfølgende bliver brugt af andre.
TV-udsendelser
Et andet område som er ved at blive ‘crowdsourcet’ er TV. På DONAs sidste bestyrelsesmøde diskuterede vi om You Tube (som er en tjeneste, hvor man kan dele videoer med andre via nettet) nogensinde kommer til at levere et nyhedsindslag – for der er godt nok meget teenage-agtigt, kedeligt og ligegyldigt indhold derude.
Men i Wireds artikel om ‘The Rise of Crowdsourcing’ skriver de om tv-udsendelser, som finder guldklumperne i videoservices på nettet og viser dem med stor succes. For eksempel Web Junk 20
Og hvorfor skulle det ikke ske? Der bliver bedre og bedre videomuligheder i vores telefoner og kameraer – og selv om DR sender mange journalister ud i verden, så sker det kun få gange at journalisterne faktisk ER på stedet, når nyheden sker. Der er for mange billeder af journalister der står på et gadehjørne (kun få meter fra, hvor jeg står!) i forhold til potentialet, når alle kan filme alt, hvad de oplever?
Jeg testede selv mulighederne You Tube her den anden dag. Det tager 4 minutter at oprette sin egen tv-kanal (beklager den ringe billedkvalitet – de 2 film er lavet med min kameratelefon, som kun tillader mig at filme i 20 sekunder ad gangen og billederne er dårlige!).
Pointen er ikke indholdet, men at jeg ingen bøvl havde med formater eller oversættelse fra kamera til computer til You Tube. Så når teenagerne forstår det, er det ikke fordi de unge er blevet smartere – det er teknologien, der er blevet bedre 🙂
Opfindelser og idéudvikling
Noget der overraskede mig er, at virksomheder også crowdsourcer udviklingsopgaver. Et eksempel fra artiklen i Wired er Colgate-Palmolive, som søger en metode, som skal gøre det muligt for dem at hælde flour i tuberne, uden at få stoffet ud i luften omkring dem. Den opgave kan de ikke selv løse i deres R&D afdeling og derfor ryger den ud på InnoCentive, hvor en af de 90.000 tilmeldte ‘solvers’ i løbet af ganske kort tid løser problemet – og tjener 25.000 dollars på det.
30% af de uløste problemer, som postes på siden bliver løst – og alle er glade. Hobby-kemikerne og garage-opfinderne får nogle virkelige problemer at tumle med – og virksomhederne får gode, kreative løsninger, som er til at betale.
Minder lidt om det svenske Interesting.org, som Teo Härén fortalte om på konferencenCustomermade i april i år. Interesting.org sender virksomhedernes problemer ud i et netværk af 13.000 mennesker, som så forsøger at løse problemerne – og de der finder en god løsning bliver betalt.
Andre områder til crowdsourcing?
Undervisning? Hvem siger at lærerne er dem der ved mest – eller er de bedste pædagoger? Jeg læste for nylig en fantastisk historie om studerende på et universitet, som underviste hinanden i sprog.
Leksikon-skrivning? Wikipedia er vel det bedste eksempel overhovedet? Nu er der over 2 millioner artikler på et utal af sprog – og mere end 50.000 der bidrager til at skrive artiklerne.
Politik? Hvad med teknologi der gør det muligt for masserne at beslutte noget i fællesskab? Jeg taler ikke bare om simple afstemningsredskaber, men om et system, hvor alle kan bidrage med argumenter i en proces frem mod beslutningen?
Økonomi? Hvad er markedsmekanismerne på børserne? Information og viden om, hvad der sker med virksomheder, markeder, arbejdspladser, råvarer, arbejdsløshed mm.
Marketocracy lader 60.000 investorer lave en fælles investeringsstrategi som i 11 ud af de sidste 17 kvartaler har performet bedre end S&P index 500.
[…] Læste lige et rigtig godt indlæg om crowdsourcing på Trine Marias blog. I virkeligheden er det jo også det jeg vil prøve at gøre, når jeg snart lægger Reflexioners redaktionsproces ud som en fælles, international redaktionsproces – at prøve at aktivere eksperter, kunstnere, forskere og tænkere derude til at skabe det næste nummer i fælleskab… […]