Digital dannelse – eller Emma Gad på nettet?
Det er spændende tider vi lever i. Mere og mere kommunikation og flere og flere møder mellem mennesker rykker ud på nettet. Skriv for eksempel en kommentar her på min blog – og mød nye mennesker virtuelt.
Men kan vi overhovedet finde ud af, at omgås hinanden med alle disse nye teknologier som mellemstationer?
Sidste år på Reboot talte Ben Hammersley om dannelse på nettet, om det forhold, at ikke alle instinktivt forstår reglerne for, hvordan man omgås – og at der endnu ikke er formet kollektive regler/normer for opførsel i forbindelse med alle de nye møder på nettet.
Ben Hammersley sammenlignede med den fase, hvor borgerskabet opstod og fik/tog ansvar for den demokratiske dialog. Dengang kendte man ikke reglerne for demokratisk dialog (der var ingen regler) – og derfor opstod der te-saloner, hvor man kunne mødes og argumentere – og der opstod magasiner som “The Spectator”, som fortalte folk om “takt og tone” i samfundsdebatten.
Mangler vi sådan en slags Emma Gad på nettet?
Sådan noget i retning af:
1. Tal ikke umådeholdent om weblogs og blogging på Deres blog. Det keder andre mennesker og er overordentligt uhøfligt.
2. Forvent ikke, at andre mennesker altid skal kommentere på det, De skriver på Deres weblog. En del af samtalen må nødvendigvis foregå i andre saloner – festen kan ikke altid holdes i Deres hjem – hvor gerne De end så det.
3. Når De anvender billeddelingstjenster, så udvis den største forsigtighed med at publicere meget dårlige billeder, af mennesker De holder af. Såfremt billederne opdages af ofrene, risikerer De den uraffinerede hævn (at grimme billeder af Dem selv spredes) – og at såre unødigt!
4. Ignorer med sindsro anonyme henvendelser på Deres blog – og i særdeleshed henvendelser fra mennesker, der ikke udviser almindelig respekt for andres synspunkter.
5. Send i hovedreglen et link til den eller de personer, De omtaler i Deres blogindlæg. Det er høfligt og venligt at give folk lejlighed til at reagere på kritik.
Det bliver selvfølgelig alt for stift og man risikerer vel også, at det får den modsatte effekt – at reglerne bremser lysten til at kaste sig ud i det og være kreative?
Men hvem skal egentlig bestemme, hvad reglerne er – hvornår er man egentlig “digitalt dannet”? Og kan man gøre noget for at gøre det lettere for flere at deltage i flere samtalerne – uden at nytilkomne skal være bange for at træde forkert?
Mark Thomsen skriver
Det sjove med Gad-reglerne er, at ingen rigtig kan huske dem. Skal man fx drysse salt på sin mad, før eller efter man har smagt på den?
Alligevel har vi brug for reglerne – og dit indlæg er superrelevant.
Gina Trapani har på sin weblog opstillet lignende regler for den dannede kommentar:
1) Stay on topic
2) Don’t comment for the sake of commenting
3) Know when to comment and when to e-mail
4) Remember that nobody likes a know-it-all
5) Make the tone of your message clear
6) Own your comment
7) Be succinct
8) Cite your sources with links or inline quoting
9) Be courteous
10) Don’t post when you’re angry, upset, drunk or emotional
11) Do not feed or tease the trolls
Måske er det bare almindelig omtanke, der er brug for. Eller en smule besindighed. Men gode tommelfingerregler skader nok ikke 🙂
PS. Drys salt på, før du smager. Ellers signalerer du til værtinden, at hun ikke kan finde ud af at salte sin mad. Så vidt jeg husker.
Katrine skriver
Problemet er, at de der kommenterer ofte eller som blot kommenterer relevant, ikke har de store problemer ved at følge disse tommelfingerregler – ganske af sig selv. De der skaber problemer, er de, der ikke er særlig webvante – de er ikke klar over, hvad det er for en kontekst deres kommentar indgår i. Og det kan man vel også dårligt forlange. Jeg tror – naiv og optimistiske som jeg er – at det bedrer sig, når flere og flere vænner sig til den netbårne samtale.
Thomas Watson Steen skriver
Faktisk er dette emne ikke nyt. Heller ikke i lille Danmark. I de gode gamle usenet dage lavede usenet.dk en såkaldt Netikette som stadig findes og er den man bør/skal følge på usenet:
http://www.usenet.dk/netikette/
Usenet.dk’s netikette var skrevet i en anden verden. En verden uden weblogs. Men mon ikke den nemt kan overføres til blogs?
Siden har ligeledes Medierådet for Børn og Unge også udgivet en netikette:
http://saft.medieraadet.dk/Sikker%20Surf%20-%2010%20Tips/Netikette.aspx
En søgning på Google viser endnu flere:
http://www.google.com/search?q=netikette+site%3Adk
Trine-Maria skriver
Mark Thomsen: Tak for tips – især synes jeg, at den om, at man ikke skal drille eller fodre trolde er skøn! (Trolde er i kommentarfelter/debatfora = kværulanter).
Katrine: Jeg håber du har ret – og er på jagt efter redskaber der kan sikre at du får ret. Jeg tror nemlig, at mange ikke deltager i samtalen, fordi de føler at “reglerne” er uklare.
Thomas Watson: Klart at usenet.dk har en netikette. Det har vi også på DONAs mailingliste – og det kan fungere fint, som et sted man kan henvise til, når folk HAR opført sig kedeligt 🙂
Men bliver sådan nogle etiketter brugt/læst INDEN folk går i gang? Er de overhovedet med til at lære folk færdselsreglerne?
Hvis de er, skulle man så bare lave en side med nogle guidelines og smide et link “For nytilkomne”?
Katrine skriver
Når vi ikke bare en grænse for hvad folk gider læse, inden de handler? Er der ikke sådan at alle mennesker skaber mening ud af det de ser, så hvis de ikke umiddelbart forstår hvad det handler om/hvad reglerne er ved første kig(klik), så dur det ikke. Måske er det mere et spørgsmål om at gennemtænke funktionalitet og sprog i selve webloggen.