Customermade 3: Lego og brugerinddragelse i udviklingen af Mindstorms
Alle i verden har i snit 52 legoklodser!
Søren Lund (projektchef i Lego Midstorm) har uddelt 6 legoklodser til nogle af deltagerne på konferencen og spørger nu, hvor mange måder de kan kombineres på (der er 8 dutter på klodserne)
915.103.765 forskellige måder!
Søren Lund er med på konferenen for at fortællle om Legos brugerinddragelse i en ny version af Mindstorm. Du kan også læse en længere artikel om Legos erfaringer i Wired.
I 1998 lancerede Lego deres robotics Mindstorms, som blev en meget stor succes – og som har et stort community – for eksempel er der 84.000 børn fra 35 lande som deltager i en konkurrence.
Produktet har 2 målgrupper
Drenge 10-14
Og drenge over 18
Fælles for grupperne er, at de kan lide at løse problmer og få ting til at virke og forstå, hvorfor det virker. De er drevet af nysgerrighed – eneste store forskel på de 2 målgrupper er at de ældre brugere har mere erfaring og flere penge til at købe robotter for!
Produktet var en kæmpe succes med et enormt community – der blev udgivet bøger, skrevet software og lavet blogs mm. om produktet, som også fik 25 priser.
Lego skulle opdatere produktet fra 1998 og ville have de her mennesker fra deres community involveret i Mindstorms udviklingen. Lad os invitere ledende brugere ind fra vores community var tankegangen – de kan bidrage med viden om, hvordan det næste skal se ud.
3 steder med forbedringer på grund af brugerinvolvering:
Produktet – bedre produkter fordi brugerne ved mere om anvendelsen og er stærkt optaget af at gøre det bedst.
Fællesskabet – god mulighed for at sprede rygtet inden en ny version på gaden – og mindre modstand mod forandring.
Indholdet – bøger, software-udvikling, nye modeller mm. kan blive udviklet og skabt hurtigere
Men for at arbejde med brugerne, må man kende brugerne og det kommer kun hvis man møder dem.
Eksempler på hvor Lego går ud og møder deres brugere:
1. Websites hvor man kan blande sig i en debat om produkter, udveksle tips og ideer osv.
2. Digital designer – lav din egen legomodel og del den med andre.
3. Factory – køb din egen legomodel – bestil en kasse med præcis de elementer, der skal til for at bygge modellen (dette lærer Lego en masse om efterspørgslen på deres klodser og deres modeller) Andre kan købe din moel også – og der er prestige i at lave en model som mange køber.
4. Lego Inside Tour – kom og mød legos designere på fabrikken – for meget, meget inkarnerede fans – som møder udviklerne og designerne og får en oplevelse for livet.
5. Samarbejde – bygger modeller sammen med brugere.
6. Deltagelse i fællesskabet – for eksempel på Brick fest – som er en festival for legonørder.
7. Marketing with the consumer
Hvis du vil inddrage brugerne kan du ikke tale til dem – du må tale med dem – kende dem.
Hvordan finder man de rigtige brugere
Hvor mange skal være med
Hvordan timer man faserne
Evaluering af risikoen
Første fase var at invitere 4 brugere indenfor – med en masse hemmelige klausuler – fordi Lego var bange for at afsløre for meget inden de var klar med produktudviklingen mm.
Lego kommunikerede med brugerne i et lukket web forum + afholdt møder – I første fase havde Lego 2 brugere på besøg i Billund som så på den første prototype. Mødte de 4 første involverede brugere på en konference og de var så opsat på at holde tæt, at de ikke ville hilse på Søren og hans kolelger fra Lego – af frygt for at afsløre noget.
Søren Lund har et citat med fra en af de her betroede brugere, som siger, at det KUN er fordi, det er Lego at han sagde ja.
Næste fase var 100 brugere i Mindstorms Development Program (MDP). De afslørede, at de skulle bruge 100 deltagere og bad folk skrive til dem hvorfor de skulle vælges og bad om at kun folk der ville udvikle på en beta-version henvendte sig.
De fik 10.000 henvendelser.
Søren Lund understreger igen og igen, at man skal kende brugerne – men også at han synes, det er vigtigt, at man selv tager det fulde ansvar – det er jo trods alt ikke brugernes ansvar om man forvalter den viden de bringer ind i projektet ordentligt!
Skriv kommentar