Forskningsprojekt – om udbredelsen af permalinks, RSS-feeds og åbne kommentarfelter
I forskningsprojektet “brugervenlige blogs” på KUA (som sponsoreres delvist af min virksomhed Social Square) har første fase i dataindsamlingen været en kortlægning af, hvilke features/funktionaliteter, der er udbredt på weblogs.
De studerende har kigget på 93 forskellige weblogs (20 corporate blogs, 25 personlige weblogs og resten videnblogs/medieblogs) og har ledt efter ting som RSS-feeds, permalinks, kommentarfelter og by-line (navn på bloggeren) osv.
Jeg vil meget gerne høre dine kommentarer til om de her tal/overvejelser passer med din oplevelse af at læse weblogs – og det gælder både, hvis du er blogekspert – og hvis du er nystartet bloglæser!
Nogle af resultaterne kommer her (Jeg blogger procenttallene, men ER opmærksom på, at 93 blogs ikke er signifikante for alle blogs i verden – så tag tallene som et fingerpeg):
Kommentarfelter på 89%
Jeg ved godt, at man kan have en weblog uden et åbent kommentar-felt – især hvis man har permalinks, så andre kan linke til ens indlæg og trackbacks så læserne kan se, hvem der linker til indlægget, men alligevel troede jeg nok, at det var flere?
Kommentarfelterne er for mig at se signalet om åbenhed og invitationen til dialog på bloggen.
Læser du blogs uden kommentarfelter – og er det ok med dig?
Permalinks til indlæggene på 73%
Det er via permalinks (altså permanente links til de enkelte indlæg på bloggen), at det bliver muligt for andre, at linke direkte til de indlæg man skriver.
Indlæg på en weblog, der ikke kan linkes direkte til, “forsvinder”, så snart de er væk fra forsiden – eller når de ikke længere er blandt de 3 nyeste indlæg. Selvfølgelig vil kernelæsere kunne finde dem via bloggens egne arkiver, men uden permalinks kan indlæggene ikke genfindes via en søgemaskine.
Brug permalinks og bliv en del af den globale vidensbank
Via permalinks finder søgemaskinerne ens indlæg på bloggen – og jeg kan for eksempel se i min statistik, at mange læsere på denne blog kommer via Google og en søgning på et emne, jeg har skrevet om tidligere.
Når man tænker på, hvor mange ressourcer der bruges på at skrive indlæg på weblogs, er det vel lidt ærgerligt ikke at forsøge at udnytte, at indlæggene kan blive en del af den store vidensbank, som Google er blevet?
Har du en weblog uden permalinks og er det noget du bevidst har valgt?
RSS-feed tilbydes på 69%
Min egen oplevelse er, at jeg ikke får læst weblogs uden RSS-feed – heller ikke selv om indholdet er relevant. Det handler om effektivitet.
Alle de weblogs som tilbyder RSS har jeg samlet i min RSS-læser (se den her www.bloglines.com/public/trinemaria) og alle dem uden RSS-feed skal jeg møjsommeligt besøge ved at taste URL-adressen ind i browseren – og det gør jeg altså kun meget sjældent.
Læser du weblogs i en RSS-læser – og læser du så alligevel dem uden RSS?
Der er navn på bloggeren på 66% af de undersøgte weblogs
Jeg har det lidt svært med anonymitet på weblogs. Det er naturligvis folk egen sag, hvor anonyme hhv private de vil være på deres weblogs, men jeg mister stort set altid lysten til at indgå i seriøse samtaler med folk, som ikke vil afsløre overfor mig, hvem de er.
Det handler nok mest om, at udgangspunktet for samtalen bliver for mudret – motiver og dagsordner er meget sværere at gennemskue, når folk ikke vil lægge navn til deres synspunkter?
Hvilket selvfølgelig også hænger sammen med at de emner, jeg gerne vil snakke om, som regel ikke er kontroversielle – jeg har jo hverken en politisk eller religiøs blog (og jeg nægter konsekvent at mene noget om ting, jeg ikke ved noget om eller ikke interesserer mig for!) – hvis jeg nu bloggede om politiske synspunkter, er det meget muligt, jeg havde en anden holdning?
Læser du anonyme weblogs – og er det bare i orden med dig?
Mere om undersøgelsen senere
Vores fokus bliver, hvad der fastholder læsernes opmærksomhed på weblogs, når de først er blevet grebet af en blog – og hvordan man som ny læser på en weblog orienterer sig og finder rundt i de funktioner, der er.
Jeg vil blogge lidt mere om de næste skridt i undersøgelsen i løbet af weekenden.
Søren Johannessen skriver
Hej Trine-Maria
Dette er mere et læsetip – End et svar på ovenstående.
Jeg ved ikke om du har læst Jeremy Keiths betragtninger over kommentarfelter i blogs ” Comments on community” –
http://www.adactio.com/journal/1094/ – Nu er det hans personlige erfaringer fra det engelske sprog område der skrives om.
“The more general a site’s focus, the less chance there is of it receiving quality comments. […] The best online conversations I’ve seen have been blog to blog: somebody posts something on their blog; somebody else feels compelled to respond on their own blog. The quality of such a response is nearly always better than a comment on the originating blog for the simple reason that people care more about what appears on their own site than on someone else’s.”
Gunnar Langemark skriver
Det kommer jo an på hvor langt de er i studiet. Det er selvfølgelig meget sjovt, at undersøge knap 100 blogs og så lave statistik på det.
Havde de kigget på 1000 så havde de haft valide statistiske data og
så ville det være viden.
Jeg håber at de studerende vil bruge deres nyerhvervede “begrundede antagelser” til at tænke over HVORFOR!
Fx: Hvorfor vælger nogle bloggere at være anonyme? Skriver de om noget andet end dem med navn på?
Hvorfor er der nogle blogs der ikke har kommentarfelt?
Og endnu mere interessant: Måden kommentarfeltet fungerer på – hvad betyder det for kommentarlysten – om noget – og hvad betyder det for antallet af kommentarer og kvaliteten af kommentarer.
Det er selvfølgelig ikke en lille opgave, men hvis de spørger MANGE og interviewer nogle, så kunne det blive helt spændende.
Det er i øvrigt mit gamle institut – der så nu er blevet afdeling – som laver det her. Lennard er min gamle lærer! 🙂 (undskyld – han er da ikke gammel…)
Gunnar Langemark skriver
Jeg kommenterede en halv kommentar.
Jeg skulle selvfølgelig have indledt:
Ja det passer vel meget godt med mit indtryk i blogland gennem de sidste 5-6 år. (4 som blogger)
Men er det en interessant undersøgelse – med interessante resultater?
og så kommer min første kommentar.
Trine-Maria Kristensen skriver
Hej Gunnar – jeg skal liiiige skynde mig at sige, at featureanalysen er lavet i fase 1 af projektet, for at give de studerende et indtryk af weblogs. Jeg blogger i løbet af weekenden om de næste faser.
Og jeg er selvfølgelig helt enig, hvis man havde set 1000 blogs igennem havde man haft repræsentative resultater (forudsat, at man kan vælge en repræsentativ stikprøve fra populationen som er på 31 mio weblogs, hvilket jeg egentlig vil betvivle – med mindre man først laver en segmenterings-plan – og så skal vi jo lige fastlægge den – for er min weblog så en personlig blog eller en virksomhedsblog eller en vidensblog?) AAARRRGGHHHHH!
Men altså feutureanalysen er ment som en indledende undersøgelse, der skal give de studerende en fornemmelse for blogs og funktionalitet – og vi påstår ikke, at den er dækkende for verdenssituationen!
Og netop derfor – meget gerne flere kommentarer fra læserne om deres oplevelser med weblogs i forhold til ovenstående tal?
Andreas Haugstrup skriver
Godt projekt, jeg glæder mig til at følge med her. Jeg mener godt man kan få viden ud af en undersøgelse af 93 blogs selvom det måske ikke er statistisk repræsentativt…
Kommentarfelter:
Jeg læser i hvert fald een blog uden kommentarer, min egen. Da jeg startede den nuværende version af min blog ville jeg gerne opfordre til at decentralisere samtalerne og derfor ville jeg “tvinge” læserne til at besvare mine indlæg på deres egne blogs. Efter noget tid fandt jeg ud af at kommentarfelter er ret rare og jeg må hellere snart implementere dem.
Jeg læser da blogs uden kommentarfelter. Det gør mig ikke så meget. Det kan være en smule irriterende at man ikke kan skrive en hurtig kommentar, men det er stadig “nice to have” ikke “need to have” i min bog. 89% virker en smule højt sat for mig.
Permalinks:
Permalinks er hele ideen med en blog. 73% virker meget lavt på mig. Al blogsoftware benytter permalinks og man skal arbejde hårdt for at slå dem fra. Hvilke blogs (27% af 93 giver ca. 25 blogs) er det som ikke bruger permalinks og kan man overhovedet kalde dem blogs hvis de ikke har permalinks?
RSS:
69% lyder også lavt på mig. Igen er det noget som aktivt skal slås fra. Skyldes tallet måske at den store andel corporate blogs i undersøgelsen kører på virksomhedernes selvudviklede systemer som ikke er med på noderne?
Jeg læser ikke blogs som ikke har et feed. Men jeg læser næsten aldrig indlæg i min RSS-læser. Jeg bruger læseren til at få besked når der er nye indlæg og derefter klikker jeg igennem til permalinket og læser blogposten der (så kan jeg nemlig se kommentarer med det samme).
Anonyme weblogs: Det rører mig ikke. Faktisk har jeg ingen fornemmelse af hvor stor en andel af de blogs jeg læser er skrevet anonymt eller under pseudonym. Når jeg møder en ny blogger er noget af det første jeg kigger efter altid en “about”-side, men det er ikke en deal-breaker.
Gunnar Langemark skriver
Jeg mener ikke at det er værdiløst at undersøge 93 blogs. Jeg mener bare at når man har et materiale på 93, så skal man ikke lave statistik. Det siger ingenting. Det kan man vist ikke diskutere. HVER ENESTE tæller mere end 1%!
Du kan selvfølgelig se, at der er flere blogs der har kommentarfelt end ikke. Du kan se at ca to trediedele har permalinks at det samme gælder navn. Men der skal jo INTET til for, at ændre på de resultater.
Andreas pointe om RSS og corporate blogs er interessant. Faktisk ville det være sjovt at se lidt på forskellen mellem Corporate blogs og Personlige faglige/professionelle blogs.
Jeg tror at undersøgelser af decideret personlige blogs – dagbøger – kommer til at handle om andre ting, end de faglige og politiske blogs. Det handler om andre ting.
Andreas pointe om permalinks er også interessant. Har de simpelthen ikke fundet bloggens permalinks? Jeg ved at nogle blogs har permalinks, som ikke har et link hvor der står “permalink”.
Det med navn undrer mig i øvrigt. Jeg læser sjældent blogs uden navn, og støder også sjældent på dem.
For mig er bloggen en personlig ting. Der skal være afsender på og personlig stemme. Permalinks og RSS feeds er vigtige og kommentarfelter er endnu vigtigere.
Blogosfæren er et distribueret diskussionsforum, hvor hver deltager selv ejer sine ord. Det er pointen for mig.