Euroblog2006 i Stuttgart – et par konklusioner
1. SAS er ikke et pålideligt flyselskab. Jeg opdagede fredag morgen, at mit fly til Stuttgart 9:05 var aflyst. Jeg måtte så over Frankfurt for at nå frem. Resultatet var, at jeg ankom kl. 15:00. Så jeg gik glip af store dele af programmet fredag. Øv, øv og atter øv!
På konferencen hørte jeg fra en anden dansk deltager at afgangen kl. 9:05 dagen før, også var aflyst! Gad vide om de systematisk aflyser fly med for få passagerer? Og må de det?
2. Brugervenlighed på weblogs er noget der kan starte heftige diskussioner! Børge Kristensen og jeg fremlagde nogle (indrømmet) spæde, første overvejelser om analysedesignet i vores forskningsprojekt på KUA om brugervenlighed på weblogs.
Vi viste blandt andet videooptagelser af en bruger, som ikke kunne gennemskue, hvem der var afsender eller hvad formålet var med Robert Scobles weblog. (Robert Scoble er ansat i Microsoft og han blogger på Scobleizer om sit job og om alt muligt andet, der optager ham. Han bliver af mange bloggere betragtet som en helt – jeg synes også, han er ret cool!).
Brugerens problemer i den test vi viste skyldes primært, at på Robert Scobles weblog er det indlæggene, der afslører, hvad der foregår. Der er ingen introtekster og ingen tekst, der handler “om afsenderen”. Det betyder ikke, at indlæggene ikke er relevante – eller at bloggen ikke er god. Det betyder bare, at bloggen er svær at forstå eller at komme “ind” i, når man besøger den første gang.
Deltagerne på konferencen tog det ret personligt, at vi brugte det eksempel – og det siger nok noget om, at vi skal gøre det meget klart, hvad det er, vi undersøger (ikke kvaliteten af bloggen) – hvilket fører til næste punkt:
3. Vi skal arbejde mere med research-designet. Jeg vil forsøge løbende at blogge om vores overvejelser om, hvad man kan eller ikke kan undersøge i brugertests af en weblogs.
4. Andres research kan give gode rammer for egne overvejelser. Jeg fik især god inspiration af et studie fra universitetet i Bamberg. Her fortalte Jan Schmidt om bloggeres management af information, identity og relationships via weblogs. Et andet studie af CEO-weblogs i Europa var også interessant. Mere om begge undersøgelser, når præsentationerne bliver gjort tilgængelige.
5. Hvis man ikke ved nok om et emne, skal man sige nej til at udtale sig. På konferencen var vi 3 personer, der lørdag eftermiddag rundede af i en paneldebat om fremtidens PR. De andre 2 var professorer. Den ene havde glemt at undersøge, hvad weblogs er – og sagde undervejs ting som, at kommentarer på weblogs jo altid er sådan nogle “one-liners”? Og at det, der foregår på blogs, ikke er samtaler (conversational), fordi det ikke foregår synkront. Min konklusion på seancen blev, at det ikke er nogen skam at sige nej til at udtale sig om ting, man ikke har tid til at sætte sig ordentligt ind i.
6. Det var ikke en dårlig konference, men de gode konferencer er nogle andre.. Vi drak tysk rødvin fredag aften – og den var ikke ret god. Jeg sagde sådan noget som: “Nej, den er altså ikke helt god!” og en af deltagerne, som var italiener grinede og lærte mig det fantastiske italienske udtryk: “Det er ikke en dårlig vin, men de gode vine er nogle andre!”
Som sædvanlig var jeg vældig tilfreds med det sociale udbytte af konferencen. Jeg fik virkelig talt med nogle interessante bloggere og blog-researchere fra Tyskland, Østrig og Italien – og så mødte jeg min lærer fra RUC, Inger Jensen, som det var skønt at gense efter 10 år!
Ordkløveren skriver
Meget interessant og fyldestgørende indlæg! Elsker den måde, hvorpå du blotlægger dine overvejelser og eftertanker! Det bliver man som læser meget, meget klogere på emnet af!
Trine-Maria skriver
Tak for det – jeg synes selv at mine indlæg har det med at blive for lange og for fyldestgørende 🙂
Tror jeg må øve mig i at skrive nogle kortere indlæg for i mange definitioner af, hvad en weblog er, fremgår det, at det er en side med “korte indlæg”!
Ordkløveren skriver
Hm – alt er jo relativt, så det der med tommelfingerreglen om ‘korte indlæg’ giver jeg ikke så meget for. Jeg kan godt lide, at du argumenterer og processerer, og det kan ikke gøres så kort, som hvis man fx blot informerer. Og så længe det er nemt at orientere sig – som det jo er hos dig, fordi du både har overskrifter og også ofte illustrationer – ja så skal du ikke høre et ondt ord fra mig om længden på dine indlæg!
Philip Young skriver
Thanks for your valuable contributions to a really good conference – I hope you enjoyed it as much as I did.
I am starting to collect Stuttgart-related postings on Mediations – http://publicsphere.typepad.com/mediations/ – and will certainly post about your presentation.
Steffen Büffel skriver
My danish language skills are rather limited but still I understood some of the things your wrote. 🙂 I liked your approach to usability and I hope to talk to you more about this soon. I have been conducting a usability-style blog study as well… Greetings to Denmark! 🙂
Trine-Maria Kristensen skriver
Hello Philip – thanks for your comment.
I just said in the blogpost (and sorry about the danish language!) that one of the attendees taught me the italian expression: “It is not a bad wine – but good wines are other wines” And that pretty much sums it up for me.
There were some interesting presentations of research on blogging and I really enjoyed that – but the panel that I was part of saturday was in my opinion not taking us any further.
In generel I was a bit surprised that PR people are still focusing on “gossip” and “diaries” and “self expression” in blogs. If you understand what is happening on blogs you realize that the interesting part is the networking part – blogging is about finding the others and sharing mutual interest.
And of course it is true that on some weblogs the social focus is gossip or me-me-me – but that is not the format – that is the content. And what we should focus on is how the format will change communication!
Hello Steffen
You are the hard blogging scientist? I really think that is a cool idea/project – making it even more cool for scientists to share knowledge on weblogs. I will blog about it later!
And I would love to hear more about your usability-style study?
Morten Kamper skriver
Tak for et læseværdigt indslag og også for din fine medvirken ved e-handelsprisen.
Mht tysk rødvin. For et år siden ville jeg hellere dø nysgerrig, men Christian Peytz, som jeg har stor respekt for, taler gerne og ofte om tyskernes skjulte talenter, så måske skulle vi give det en chance. Vinen kan kun blive bedre end maden.
http://www.germanredwine.com/
Trine-Maria Kristensen skriver
Hej Morten – selv tak – det var et virkelig godt program I havde skruet sammen til e-handelsprisen
Og mht. tysk rødvin, så prøvede vi skam den lokale fredag aften – og den ar ikek dårlig – men de gode er nogle andre 🙂
Jeg er helt sikker på, at der findes virkelig god tysk rødvin – problemet er nok bare, at man ikke kender deres klassifikationssystem og derfor ikke aner, hvad man skal gå efter.
Morten Kamper skriver
Kære Trine-Maria
Der er kun ét at gøre – vi må arrangere en smagning med tysk rødvin.
Jeg er sikker på at vi får en positiv overraskelse. Jeg tjekker lige med Peytz om han er på og så kan vi se om vi kan aftale en dag
vh Morten
Trine-Maria skriver
Kanon idé – jeg er med – og jeg skriver til tyskerne og italienerne fra konferencen i Stuttgart og fortæller dem om initiativet – de sad nemlig også og mente, at tysk rødvin sådan generelt set var temmelig kedeligt 🙂
Philip Young skriver
It is such a shame that you missed Elizabeth Albrycht’s opening contribution which very much focused on the networking possibilities of the new social software. I would also suggest that the comments Swaran and I made about the move away from command and control PR would resonate with what, I think, are your interests.
PS I’m glad you used an Italian expression – I really enjoyed being in Stuttgart but, for me, you don’t go to Germany for the wine!
Trine-Maria Kristensen skriver
Philip – Yes I know – I really missed a lot of the good presentations friday which was frustrating – thanks to SAS 🙁
And there were definitely a lot of intelligent comments to the future of PR in the participation age at the conference – and you are right to point to the fact that I think the main challange for PR is going be the loss of control and command.
And I think you are right once again – one should not go to Germany for the red wine alone 🙂
Philip Young skriver
I don’t think you should go to Germany for the red wine at all. Cars, yes, philosophers, yes. Red wine? You might as well visit England or Denmark…
Morten Kamper skriver
Well, well. The world is changing. The most famous chef’s are British. Danish wine makers are producing high quality wine (in Denmark):
Nordlund: the wine many are talking about but few have tasted:
http://www.nordlundvin.dk/ or the following review:
http://www.vinguiden.dk/vinkommentar/nordlund.HTMl
Links in Danish only I’m afraid.
The retail price ranges from DKK 350 to DKK 500 per bottle.
I am sure Christian Peytz like the most of us prefers German whites but we will need to test it. How about organising a Danish/British/German wine tasting at reboot?
Trine-Maria skriver
Morten – that is an excellent idea.
I will use the Reboot Wiki to get the wine tasting event startet up – as one of the social events to join this year!