Jeg har ikke tid til at blogge – for jeg læser bøger – om blogs!
Jeg har købt en hel vognfuld bøger om blogs, corporate blogging, marketing via blogs – og blogs og medier. Og nu er jeg så i gang med at læse dem fra en ende af.
Formålet er dels at finde en eller flere bøger/kapitler, jeg kan anbefale til folk, der gerne vil have en indføring i blogs og dels at få et overblik over, hvad der egentlig er skrevet om weblogs og især om “corporate blogging”.
Hvem har lukket bloggen ud?
Til begyndere, som gerne vil vide, hvad alt det her med blogs er for noget, vil jeg varmt anbefale Biz Stone: “Who let the blogs out?”
Bogen giver en god introduktion til, hvorfor blogs overhovedet er interessante – og så er der meget håndgribelige råd til, hvordan du opbygger en læserskare til din weblog, hvordan du blogger anonymt, hvis det er det, du gerne vil – og hvordan du holder gejsten oppe som blogger.
Bogen er generelt meget orienteret mod praksis og indeholder af samme grund for eksempel et par sider med de HTML-koder, man kan få brug at kende som blogger – selv om teknik IKKE er noget, man behøver vide ret meget om.
Bogen er derudover hurtigt læst, skrevet i et let sprog – og så er den morsom, fordi Biz Stones personlige holdninger drysser fra siderne, som små indspark undervejs.
Introduktion til weblogs eller republikansk politisk manifest?
Jeg kan også med det samme afbefale Hugh Hewitts: “Blog : Understanding the Information Reformation That’s Changing Your World“.
Bogen er – på trods af titlen, som sender et ret generelt signal – meget politisk. Hugh Hewitt som er ærkekonservativ, republikaner og stærk i troen, slår for eksempel fast i forordet, at han via sin weblog sikrede George Bush præsidentposten i 2004. Efter en hurtig gennemlæsning af bogen står det derudover klart, at mens Al Gore opfandt internettet, var Hugh Hewitt i al beskedenhed i gang med at opfinde weblogs og ændre hele den politiske scene. 🙂
En af læseranmelderne på Amazon skriver da også i en slags åbent brev til Hugh Hewitt:
…the title of your book was not Political Blogging, which I guess brings me to my first question; with so much mention of the “right” and the “left” or as you so eloquently phrase it “the far left,” what does any of this have to do with Blogging? Does it matter who I voted for in a Presidential election, or a city election for that matter, as to whether or not I understand, comprehend and participate in the blogging process?
Svaret giver sig selv. Politik for sig og skæg for sig – og her spærrer det politiske og selvforherligende vås altså efter min mening for meget for substansen – viden om weblogs.
Mere information om flere blog-bøger, efterhånden som jeg pløjer mig igennem dem.
Bonus-bog – men IKKE om weblogs
Jeg har dog også snydt lidt i denne weekend. Jeg har nemlig læst en roman (en uhørt luksus).
Den hedder “The Kite Runner” og er skrevet af Khaled Hosseini.
Bogen handler om 2 jævnaldrende drenge, som vokser op i det sorgløse Kabul i Afghanistan i starten af 1970erne. Den ene dreng, Amir er Sunni-muslim og velhaversøn og den anden dreng, Hassan er Shia-muslim og tjenestedreng:
Endnu et citat fra Amazons anmeldelser:
As children in the relatively stable Afghanistan of the early 1970s, the boys are inseparable. They spend idyllic days running kites … until an unspeakable event changes the nature of their relationship forever, and eventually cements their bond in ways neither boy could have ever predicted. Even after Amir and his father flee to America, Amir remains haunted by his cowardly actions and disloyalty. In part, it is these demons and the sometimes impossible quest for forgiveness that bring him back to his war-torn native land after it comes under Taliban rule.
Det lyder forudsigeligt, men det er det overhovedet ikke og skæbnerne og relationerne mellem personerne i bogen sidder i kroppen, længe efter man er færdig med sidste side.
Tak til Lynn for lån af bogen!
Jonas Kjær skriver
Meget interessant projekt du har kastet dig ud i Trine-Maria.
Jeg synes det er svært at finde ud af hvilke “klassikere”, man skal læse, når man kaster sig ud i at arbejde med corporate blogging. Den eneste bog, som jeg indtil videre har forstået er et must, er ‘The Cluetrain Manifesto’. Så sig endelig til, hvis du har andre bejlere!
Trine-Maria skriver
Hej Jonas
Jeg er ikke færdig endnu, men jeg er ret sikker på at Naked Conversations (af Robert Scoble og Shel Israel) bliver et “Must read” for alle der beskæftiger sig med corporate blogging.
Bogen er blogget undervejs – og bloggen er i sig selv en guldgrube af interviews og kommentarer: http://redcouch.typepad.com/weblog/
Mere om bogen, når jeg en af de nærmeste dage anmelder den her på bloggen!
Og ja Cluetrian Manifesto er ikke sådan at komme udenom, men den handler ikke specifikt om weblogs, men mere generelt om, at markeder er samtaler – og om, hvad der skal til for at samtaler mellem mennesker igen bliver gode og troværdige.
Jeg vil selvfølgelig også meget gerne høre fra andre, der læser bøger om emnet – hvad er godt eller mindre godt at gå i gang med?
Kim Elmose skriver
Helt enig med dig – Hugh Hewitt er sine steder skrap kost, når han skal bruge 5 – 10 linier på at trashe sine politiske modstandere for ikke at fatte en dyt af noget, være whimps og yadayadayada.
Men alligevel synes jeg at bogen kan være nyttig at læse – om end ikke andet som en illustration af bloggens gennemslagskraft i den politiske sfære.
Trine-Maria skriver
Kim – du har selvfølgelig ret – hvis det man er interesseret i er en bog om politik og blogs i den amerikanske præsidentvalgkamp i 2004 så er Hugh Hewitt skæg.
Jeg har dog på fornemmelsen, at nogle af hans historier er overdrevne eller vinklet så republikanerne altid kommer bedst ud af dem? Så hvis det er nøjagtig og historisk dokumentation af processerne, man har brug for, så tror jeg måske alligevel, man skal lede andre steder?
Men jeg ved det ikke, for jeg er ikke så godt inde i amerikansk politik? Er der nogen, der kender til andre bøger om politiske blogs, som kan anbefales?
Daria skriver
interessant blog Trine-Maria! Jeg tror at man kan finde masse værdiful teskter om blogger online. Jeg anbefaler især Edelman, PR agency – de har lige ansat Steve Rubel fra Micro Persuasion.
Du kan finde mange interessante tekster om blogging på http://www.edelman.com
Hekla skriver
Tak for’et – videndeling får en ny betydning på din blog – især for sådan nogen som mig der aldrig har tid til at læse hele ‘romaner’ – glæder mig til de kommende anmeldelser.
– og forhåbentligt ses vi til geekdinner 03
Trine-Maria skriver
Daria – tak for kommentaren – jeg kender godt Edelman – som er verdens største privatejede PR-virksomhed, og som vist også er den første store PR-virksomhed, som har en klippefast tro på, at de skal hjælpe virksomheder med at forstå weblogs. De har sammen med Steve Rubel (som har en spændende PR-blog her http://www.micropersuasion.com/) lagt en strategi, der går ud på, at de vil have flere Fortune 500 virksomheder i gang med at blogge 🙂
Og Edelman nyder også min respekt, fordi de tager deres egen medicin – deres direktør Richard Edelman blogger nemlig her: http://www.edelman.com/speak_up/blog/
Hekla – tak for kommentaren – og det var så lidt. De næste anmeldelser af blogbøger følger her i weekenden. Og der er IGEN røget en roman med ned 🙂
Jeg har nemlig læst Morten Ramslands Hundehoved!
Niels MLP skriver
Med hensyn til læsning om blogging i forbindelse med (amerikansk) politik forestiller jeg mig at Joe Trippis The Revolution Will Not Be Televised (http://joetrippi.com/blog/?page_id=1376) er nyttig – om hvordan internettet og herunder blogging blev brugt i Howard Deans kampagne i 2004.
Der ligger også et speciale på Kforum om hvordan internettet ændrer politiske kampagner (http://kommunikationsforum.dk/default.asp?articleid=12199), også med udgangspunkt i USA 2004. Her er der også noget om hvilken rolle blogging spillede, og der er en del referencer til mere potentielt relevant læsning.
Annette Agerdal skriver
Hej Trine-Maria
Jeg kan kun give dig ret i, at det her med at kaste sig ud i at læse en masse bøger er fantastisk, også selvom det koster lidt på blog-fronten i manglende tid til det hele.
Jeg vil anbefale dig en bog, jeg netop selv har læst, som godt nok ikke handler om blogging, men mere om alt det omkringliggende, dvs. den sociale kontekst informationsteknologi bør ses i lyset af, hvilket i høj grad også gælder for sociale medier. Bogen, der er yderst velskrevet og på elegant og overbevisende vis kombinerer teori med praktiske eksempler fra Xerox Corporation, hedder “The Social Life of Information”, skrevet af to amerikanske forskere, John Seely Brown og Paul Duguid og denne korte anmeldelse af bogen siger meget præcist hvilket indtryk bogen efterlader:
“The Social Life of Information provides a wonderfully refreshing counterpoint to the legion of information revolution gurus with their boundless confidence that the ‘Net will remake the world. From management to research to universities, Brown and Duguid show how information is embedded in social relationships and institutions, and how knowledge management must therefore focus on the social dimension every bit as much as on technology”.
Denne bog vil få stor betydning for mit arbejde med at definere og forstå konteksten for blogging i organisationer i mit ph.d.-arbejde, og syntes lige jeg ville dele referencen med en anden bog-entusiast 🙂 Og hvis du engang får den læst, kunne det være spændende at høre din mening om den.
Tak for en rigtig god og spændende blog 🙂
– Annette