Liveblogging fra Lift06 i Geneve #2
Social software in business – Euan Semple
Præsentationen handler om social software i virksomheder, med udgangspunkt i BBC.
Euan Semple starter med at fortælle at ambitionen var, at gøre som de foreslår i bogen “The Cluetrain Manifesto” og skabe mulighed for globalt distribuerede samtaler mellem mennesker i BBC – hvor Euan Semple var chef for knowledge-management-afdelingen indtil for nylig.
Forums
De startede med at skabe rum til interne samtaler i et forum-univers, hvor folk kunne diskutere, hvad de ville. De interne samtaler startede med at være ufarlige og blev så mere og mere “skarpe” med diskussioner om, hvordan cheferne reagerede og hvordan de burde reagere osv.
Strukturerne i organisationen skifter på den måde, mener Euan Sermple, fordi det bliver tydeligt for alle, at kulturen er under forandring – og at der ER plads til divergerende opfattelser af verden.
Han fortæller, at BBCs åbne forum fungerer som et sted, hvor alle i BBC i dag kan diskutere, hvad der er rigtigt og forkert ved det virksomheden gør – og at det i starten også var meget nyt for organisationen.
Kontaktcentral
Der er også blevet skabt en “kontakt-central” for folk som arbejder i BBC. Connect.gateway hedder stedet, hvor ansatte laver deres egen hjemmeside og fortæller om sig selv. Derudover laves der lister med “evner” eller “kompetencer” – og man kan så søge på en kompetence og få en liste frem over alle de folk i organisationen, som selv mener, de har de kompetencer, man søger efter.
For eksempel har “kontaktcentralen” bevirket at ansatte på små lokale radiostationer i BBC pludselig kan komme på banen med eksempler og ekspertviden – og at folk kan finde hinanden i den store organisation, hvor ingen har overblik over, hvilke eksperter der egentlig er ansat. De har 30.000 brugere af deres forum i BBC.
Udover det store netværk laves der også mindre netværksgrupper – folk med samme interesser/kompetencer kan lave grupper og dele viden via systemet.
Interne weblogs
BBC-ansatte blogger også. Ca. 200 personer – mange af dem er gruppeblogs. Richard Sambrook blogger internt
Leadership – er en wiki, hvor alle kan skrive med – og hvor man kan se ændringerne, hvem der har ændret hvad – og hvordan.
Politikker via wikis
BBC har for eksempel bygget deres guidelines for ansatte, der blogger eksternt, via en wiki. Startede med at inviterere dem, der selv havde identificeret sig som eksterne bloggere til et møde – og satte så en wiki op og lod bloggerne begynde at lave deres egne regler. Efter en periode var reglerne “færdige” og blev taget med til at møde hos beslutningstagere og godkendt.
RSS
RSS bruger også RSS-teknologi, som gør det muligt for de ansatte, at abbonnere på de kilder i de store system, som de synes er vigtige. Betyder at man ikke skal surfe rundt i de store systemer, men kan lade informationen flyde til én.
Tagging
BBC lader derudover de ansatte bruge “tagging” til at bygge folksonomies som en del af videndelingen i virksomheden.
Euan Semple slutter af med at sige, at alle de her teknologier underminerer den traditionelle organisationsstruktur, fordi viden flyder anderledes, når alle er med i arbejdet med at definere, hvad der er vigtigt, hvad der er historien.
[…] Trine-Maria bloggede fra sidste uges Lift06 i Geneve – og jeg synes især hendes referat af Euan Semples foredrag er hamrende interessangt. Indtil fornylig var han leder af BBC ’s knowledge management afdeling – og han fortalte om, hvordan de intern i BBC bruger teknologier som blogs, wiki’er, tagging og feeds til at indsamle og dele viden. Der er rigtig god inspiration at hente for journalister her til lands. […]