Liveblogging fra Lift06 i Geneve # 1
Kan Kina kontrollere internettet? – Marc Laperrouza
Viser en serie tegn som bliver censureret, hvis man skriver dem i chat, søgemaskiner – eller andre steder. Det fungerer sådan at tegnene simpelthen ikke vises i den anden ende af kommunikationen. Og man kan ikke som modtager SE at dele af budskabet er censoreret.
Der er 100 millioner internetbrugere i Kina – Mellem 1- 8 millioner blogs i Kina – ingen mulighed for at give et præcis billede/antal
30.000 statsansatte cyberpolitifolk rapporterer om illegale sider, chatrooms og e-mails.
Regeringen blev interesseret i internettet, fordi de ikke kunne samle informationer ind fra provinser overalt i landet. Ikke meningen, at folket skulle have adgang – i andre lande er internettet decentraliseret – i Kina er det derimod stærkt centraliseret.
Det illegale er for eksempel alt religiøst, overtro, forstyrrende for ro og orden eller underminerer stabiliteten
62 cyberdissident er anholdt verden over – de 54 er i Kina.
Hvordan udøver Kina censur?
Lovgivning: Masser af lovgivning og meget detaljeret lovgivning. Derudover mere end 10 statslige institutioner.
Teknologi: Hjemmesider blokeres og filtreres, Cyberpolice (30.000 ansatte i 700 byer), Hjælp fra borgere, som melder hinanden og hjælp fra virksomheder, som gerne vil have adgang til det store marked.
Ligningen lyder derfor:
En masse kinesisk kontrol
+ en lille smule hjælp fra teknologi-leverandører
= stor selvcensur
Politiet har også brugt tegneseriefigurer: Jingjing og Chacha – de er tegnede (manga-figurer) og de kan ses på nettet, hvor du kan spørge dem om ting, chatte med dem og de har blogs og andre form for interaktion med borgerne. Primært forklarer de folket om farerne ved internettet. Jingcha betyder i øvrigt politi.
Modstand mod censur?
Hver dag startes nye proxy-servere, som går udenom systemet og som regel er de donereret af folk udefra. Adresserne bliver spredt og handlet – ikke alle har adgang – ikke alle ved at muligheden findes, men den findes.
Marc sætter spørgsmålstegn ved om Kina kan holde skansen – altså om de kan vedblive at censurere, for der er i hans øjne ingen tvivl om, at det bliver sværere for dem efterhånden som flere får adgang og flere får kendskab til mulighederne.
All of the big mistakes in China since 1949 have had to do with lack of information
– Guo Lang, Chinese Academy of Social Science in Beijing
Lars Gundersen skriver
Damn hvor er det vildt at de har 30.000 ansatte til at opretholden “orden” på nettet, men man forstår det virkelig godt efter et besøg i Beiing hvor der typisk er ansat 3 personer pr. lyskryds til at sikre sig at folk ikke går over for rød mand.
Håber ellers det er spændende i Geneve! Ser frem i mod en masse gode historier 🙂
Jonas Kjær skriver
Det virker helt sindsygt! Det var jeg overhovedet ikke klar over!
Jeg forstår ikke, at befolkningen accepterer dette. Modtageren må da kunne se, at der mangler nogle tegn hist og her?
Trine-Maria skriver
Jeg synes, den vildeste pointe var, at fordi der er så meget lovgivning og så mange “kontrol-instanser”, så indfører folk en ekstrem grad af selvcensur – og undlader for eksempel at bruge tegn, som betyder menneskerettigheder eller frihed.
Men korrekt – det er helt vildt, at de har så mange cyberpoliti-betjente ansat!