Creative Commons i Danmark
Jeg deltog i går i (det meste af) et møde om oprettelsen af Creative Commons i Danmark. På hjemmesiden www.creativecommons.dk kan man læse at, Creative Commons er en organisation, som:
"…udbyder en række licenser, som ophavsmænd kan bruge til at give rettigheder til brug af ophavsmandens kunstneriske og literære værker med andre. Ophavsmanden vil normalt have rettigheder til værket i henhold til gældende ophavsret. Med en Creative Commons licens, kan ophavsmanden give brugere en række rettigheder til at anvende værket uden at der skal indgås individuel aftale med ophavsmanden."
Mødet var velbesøgt – dels af repræsentanter fra CBS (det er deres jurister, der har påtaget sig at drive processen i Danmark – og at oversætte licenserne til dansk og især til dansk ret). Dels repræsentanter fra Danske Dagblades Forening og fra Copy-Dan og Koda, som nok primært er interesseret i Creative Commons fordi det måske kan komme til at berøre deres forretningsmodeller. Og endelig interesseorganisationer – herunder IT-politisk forening, (som havde gjort et stort forarbejde ved at påbegynde oversættelsen af licenserne og som var interesserede i at få CC udbredt og i at høre om erfaringer med brug af licenserne).
Kort sagt – mange interesser samlet – til et møde der var en blåstempling af en arbejdsplan, som tilsyneladende ikke er til debat – da den er tilrettelagt af CC i USA! Men under alle omstændigheder synes jeg godt om initiativet. Juristeriet er nødvendigt for at licenserne kan blive gældende efter dansk ret, men det sjove bliver efter min mening at følge udbredelsen af licenserne. Hvad sker der socialt, når man kan dele sin viden og sine ideer – uden at være nervøs for kommerciel udnyttelse af rettighederne? Og hvad siger musikbranchen til musikerne – og forlagene til forfatterne?
Hvis du vil inviteres med til næste møde, kan du melde dig under fanerne her eller her.
Skriv kommentar