# 4 Skal virksomheden selv have en weblog?
Det er da muligt, at de skal, men kun, hvis de har noget på hjerte – og mod til at være ærlige. Firmablogs giver vel kun mening, hvis virksomheden er stor nok til at kunne "samle" nogle kundekommentarer op – eller har interessant viden at dele ud af.
Der skal kunne foregå reel dialog med kunder eller andre interessenter – og der skal gerne i forvejen være webloggere, som beskæftiger sig med de samme emner, så virksomheden kan blive deltager i en reel debat – fremfor at spytte information ud, som ingen læser.
Hvis det derimod bare bliver informationschefen, der skriver løst og fast, så drop det. Eller hvis det er tydeligt, at webloggen bliver klemt inde i den formelle struktur, så virksomheden onsdag sender en pressemeddelelse ud om, at der på fredag vil blive weblogget om følgende emner…
"I need to be credible" says Microsoft’s Scoble. "If I’m only saying, ‘Use Microsoft products, rah rah rah,’ it sounds like a press release, and I lose all ability to have a conversation with the world at large." Fortune: "Why there is no escaping the blog", 10. january 2004 issue
Man skal forstå mediets præmisser – eller helt lade være med at forsøge. Til en start skal virksomheden måske bare monitorere, hvad der foregår i weblogs. I følge Steve Rubel sker der allerede en systematisk overvågning af weblogs i mange store amerikanske virksomheder
Hans Henrik skriver
Det er meget interessante spøgsmål du rejser her – og som der er mange holdninger til.
Selv er jeg meget ”pro” firma-weblogs. Det er klart at det udfra en kommunikationssynsvinkel er mange som finder det interessant. Selv finder jeg også, at nogle af de andre forretningsprocesser som udgør en virksomhed er spændende.
Jeg tænker særlig på den interne brug i forbindelse med vidensopsamling m.m. Jeg vil hævde at weblogs på sine steder vil kunne samle mere viden og gøre mere gavn end mange allerede etablerede intranet.
Et andet forhold er muligheden for at skabe netværk på tværs af virksomhedens vidensbaser – det er interessant i relation til innovationsspørgsmål, hvor udvekslingen af viden mellem forskellige videnparadigmer skaber den virkelige og radikale innovation.
Det er særligt her min interesse ligger.
Når alt kommer til alt, så kan særlig virksomheder får rigtig meget ud af at skabe mulighedene, skabe rammerne for at mennesker kommer i dialog. Det er der det som gør det interessant.
Tjek eventuelt Cluetrain – som er en BIBEL indenfor det som weblogs helt generelt handler om – ”Markeder er Konversationer” som de skriver. Uden conversation, uden dialog, så går kunderne andre steder hen.
Et andet tjektpoint er – http://www.changethis.com/11.TheHughtrain – interessant og meget nyt,
Og til sidst vil jeg henvise dig til nogle af principperne for Community of Practice som særlig Susanne Justesen; phd. Stud på CBS er stiv i – der er virkelig noget at hente her. Faderen til principperne er Etienne Wenger
Bedste hilsner
Hans Henrik
Trine-Maria skriver
Hej igen
Der er mange anvendelsesmuligheder for blogs – men jeg er spændt på om formatet holder i længden. Blogs er gode til at beskrive udviklinger, men ringe til at skabe overblik. Jeg kan allerede nu se at jeg er nødt til at sammenskrive nogle af mine overvejelser i artikelform – men måske er det også et spørgmsål om at vænne sig til formatet?
Jeg har mest fokus på eksternt og altså udadvendt blogskriveri – ganske simpelt fordi det er her “public journalism” slår ud i stor skala.
Men jeg er ikke blind for mulighederne internt og hvis du ikke allerede har læst denne artikel om muligheder og udfordringer for interne blogs, så vil jeg meget gerne anbefale den: http://www.freepint.com/issues/130105.htm#feature – fandt den hos Jacob M. Bøtter på http://jake.smartlog.dk/11791_Enterprise_Blogging.html
Mvh
Trine-Maria
Hans Henrik skriver
🙂
Jeg så den godt og har lige øjet den igennem.
Du har ret til din bekymringer og de er velbegrundede. Jeg kan heller ikke se igennem om formattet holder i længden, men hvis man nu forestiller sig anvendelsen af “trackback” udført på allerbedste vis, så kunne det vær een vej til at holde øje med udviklingen af en diskussion. Det kræver dog at du og dine læsere synes det er en god idé og anvender det.
En anden ting er nok, at teknologien vil udvikle sig – se nu fx. Google Desktop – det er jo et godt værktøj til at finde informationen på din egen maskine – meget hurtigt.
Jeg tror tiden vil give os svarene. Hvis du selv har dem, så er det bare med at komme i gang – det kan du blive rig på. Det er vist ganske vist 🙂
De bedste hilsner
Hans Henrik