Bloggen er et ensomt loftskammer og Facebook er en fest med åbne vinduer

Det summer på nettet med historier om, at webloggen er død eller på retur. (For eksempel i denne artikel hos Wired og som resultat af Technoratis undersøgelse af bloggens status i 2008).

Jeg har her til formiddag talt med en journalist fra Berlingskes Nyhedsmagasin om udviklingen og jeg mener ikke, at bloggen er død, men at den fået konkurrence fra andre sociale redskaber på nettet, som vi kan bruge vores tid på. Steder, hvor man lettere kan deltage, bidrage, blive hørt og vise, at man er i live og har meninger.

For bare et halvt år siden var det ofte sådan, at når vi i Socialsquare kom ud og sagde “Social på internettet”, så sagde tilhørerne automatisk “Weblogs med kommentarer”. I dag er der mange flere som tænker Facebook og kforum.dk og YouTube eller for den sags skyld får associationer til Obamas change.gov.

Det er meget lettere at holde en Facebook side opdateret – end at skrive en blog. Man behøver nærmest ikke gøre noget for at være aktiv på Facebook – bare man klikker sig rundt og melder sig ind i en gruppe og skriver korte beskeder til sine venner – så udsender man signaler – og ser levende og aktiv ud.

På webloggen er det anderledes krævende at sende signaler ud. Indlæggene skal skrives og skal helst have substans for at blive publiceret.

På YouTube, Facebook eller Twitter er man omgivet af andre mennesker og af deres aktiviteter, så snart man logger på. Når jeg logger ind på webloggen her, kan jeg slet ikke få øje på alle de andre, der blogger. Det føles lidt som et ensomt loftskammer – mens Facebook føles som en fest med åbne vinduer.

Når det er sagt, så synes jeg, at bloggen har mange fordele. Jeg har mit helt eget rum her, jeg kan skrive længere, sammenhængende overvejelser ud til verden – og jeg opbygger et personligt arkiv over de ting, der optager mig fagligt.

Jeg ejer derudover selv både data og rummet de findes i og kan være sikker på at hovedetpaabloggen. dk ikke bliver solgt til onde kapitalister der begynder at lave om på designet og strukturen for at tjene flest muligt penge.

Er din blog død? Eller bare periodisk død i sværen – og hvad skyldes det?

10 kommentar til “Bloggen er et ensomt loftskammer og Facebook er en fest med åbne vinduer”

 1. Marcel:

  Utroligt som nettet synes at have ændret sig – men teoretisk er det jo de samme parametre der gør sig gældende. Mange sociale medier tilbyder jo også blogs, så egentligt er de jo ikke døde… Bare udvidet :)

 2. Trine-Maria:

  Marcel – det er rigtigt at der er blogs integreret i nogle af tjenesterne – for eksempel er der blogs med masser af liv på kforum.dk – men lige for tiden synes jeg alligevel det lader til at de små hurtige opdateringer fylder mere end de lange blog-indlæg – eller er det bare mig? :-)

 3. Marcel:

  Du har helt ret; det går i retningen af de “lette” medier – det kan jeg da også mærke på mig selv… Men jeg tror ikke på, at den dør ud. Den typiske blogger har jo lidt mere at komme ud med end blot en opdatering. Som du selv skriver vil du gerne tage dig tid og fortælle om meget mere…

  Men hvis du tager en blog som SlagtEnHelligKo.dk, så er den faktisk lidt en blanding af et socialt medie som f.eks. FaceBook eller Twitter og så en blog. Og det er den retning, jeg tror nettet bevæger sig – og dér er stadig plads til bloggerne ;)

 4. Andreas Johannsen:

  Jeg er helt enig i, at det, der er sket, er, at der er kommet nye “medier” til. Men ikke alene konkurrerer fx Twitter og Facebook updates med bloggen som medium, de omdefinerer også bloggen. Da bloggen vandt frem, var den specielt, fordi den var mere live end almindelige websites. Twitter er endnu mere live end bloggen, og derfor bliver bloggens berettigelse nu ikke det umiddelbare men dybden i forhold Twitters overfladiskhed.

  Jeg læste engang, at der aldrig har været et medium, der har fuldstændigt erstattet et tidligere medium — med undtagelsen af talefilmen, der erstattede stumfilmen ;-)

 5. Kristine Gazel:

  Jeg synes faktisk at Facebook er lidt kedelig i forhold selv at blogge og at læse og kommentere andre blogs.

  Det er to forskellige medier, som bruges forskelligt og som derfor ikke nødvendigvis er i konkurrence.

  Blogging kan være magisk når man rent faktisk får læst og kommenteret andre blogs, og dermed får nogle “blogvenner”.

  Jeg synes de bedste blogs er dem med nogenlunde afgrænsede emner og interessesfærer, og hvor derfor skribenten når at komme i dybden med de ting han eller hun brænder for – men en generel blog kan også være god hvis den er velskrevet og velopdateret og har nogle originale tanker og observationer.

  På det personlige plan vil jeg give dig ret i at bloggen er god som et arkiv for emner, der har med ens interesser at gøre.

  Min egen blog – ja det kan være lidt svært at få gang i den – men jeg har ikke tænkt mig at give op ;o)

  Og jeg som nævnt at hele tror hemmeligheden er ikke kun selv at skrive – men at deltage aktivt i “bloglife” ved at læse og kommentere.

 6. Trine-Maria:

  Marcel – ja gid man nogen gange kunne fatte sig i korthed på bloggen – det ville alle jo være glade for :-)

  Andreas – ingen tvivl om at bloggen giver mere dybde – og jeg synes de fantastiske kommentarer jeg har fået på de sidste par blogindlæg understreger pointen – her er faktisk samtale-muligheder med nye begavede mennesker som jeg ikke møder på Facebook eller Twitter, hvor netværket i udgangspunktet er mere lukket!

  Kristine – enig i magien – og tak fordi du bidrager til den – jeg er blevet helt høj på at blogge igen! :-)

 7. iLearner | Er blogging yt før jeg får begyndt?:

  [...] Magasine har en artikel om blogging i 2008 , som har sat en debat igang hos Hovedetpaabloggen. Kort fortalt handler artiklen om, at blogging som en amatør- aktivitet er blevet jordet af store, [...]

 8. Bloggen er ikke død… « BloggingPR:

  [...] Men jeg er ikke den eneste, der har den holdning – min gode kollega Trine-Maria Kristensen – deler den i artiklen fra BNY og på sin egen blog. [...]

 9. 15 minutter » Blogblok eller bare pauseknap:

  [...] denne tid, hvor bloggen måske/måske ikke er død, slog det mig, at jeg ikke har haft den store skriblerimotivation her på det [...]

 10. JP BLOG:

  [...] Trine-Maria Kristensen skrev i et eftertænktsomt indlæg, at hun følte det at skrive på sin blog, er lidt som at være i et ensomt loftkammer. På samme [...]

Skriv en kommentar