Og nu til vejret: Det bliver Borgervejr fremover
Jeg plejer at sige, at min weblog ikke skal handle om vind og vejr, men jeg gør lige en undtagelse 🙂
DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) har nemlig fortjent stor ros, fordi de i oktober, har startet et vaskeægte “co-creation” projekt – kaldet Borgervejr.
DMI skriver selv om projektet:
Borgervejr er din mulighed for at få vist dine vejrobservationer på dmi.dk sammen med andre brugeres observationer. Og har du et webkamera, som udelukkende viser vejret, så får du også vist billederne på nettet sammen med data fra vores egne stationer.
Alt hvad det kræves for at kunne deltage er:
* Du skal have en automatisk vejrstation og/eller et webkamera
* Vejrstationen eller webkameraet skal være koblet til din PC, der dels skal være tændt hele tiden og dels have en fast opkoblet internetforbindelse.
* Du skal have et softwareprogram, der sørger for at sende data ind til DMI
Men gider brugerne overhovedet deltage i den slags?
Når jeg forsøger at forklare, at brugere i stigende grad gerne vil være deltagere, så bliver jeg ofte mødt med en vis portion skepsis.
Men kig en ekstra gang på DMIs Borgervejr. DMI har forstået, at “brugere” af vejret, som selv har investeret i måleudstyr – og som interesserer sig for vejret (måske fordi de er piloter, metrologer eller optaget af klimaforandringer – eller måske fordi de cykler til arbejde) – gerne vil dele deres observationer med andre.
En borger i Solbjerg på Vestsjælland har for eksempel en hjemmeside med vejroplysninger – og her fremgår det, at han (udover at deltage i DMIs Borgervejr) også deltager i noget, der hedder Weather Underground Data Exchange, som har 26.349 deltagere!
DMI gør det attraktivt for brugerne
På vejrkortet er brugernes observationer og målestationer sat op side om side med DMIs egne vejrstationer – og resultatet bliver et bedre vejrkort for os alle. Deltagernes observationer har altså samme status som DMIs egne målinger.
Det er godt set af DMI, for de kan jo ikke plastre hele landet til med målestationer, men de kan udnytte, at en borger i Jægerspris (se screenshot nedenfor) allerede har investeret i en vejrstation med “Solcelle blæserventileret strålingsskjold”:
DMI tilfører projektet seriøstet
Borgervejret er værdiløst, hvis data ikke er korrekte, så DMI foretager naturligvis datakontrol:
Vi foretager en automatisk kvalitetskontrol af data, før de præsenteres på internettet.
Data, som kontrollen identificerer som fejlagtige bliver frasorteret og bliver ikke vist på Borgervejr. Datakontrollen sikrer altså, at åbenlyst fejlagtige data ikke bliver vist, men den kan også bruges af dig, som leverer data til Borgervejr, til at finde ud af, om der er nogle af dine instrumenter, som er behæftet med fejl.
Og på den måde bliver datakontrollen endnu et godt argument for at deltage – man får simpelthen testet sit udstyr af professionelle.
Projektet er på alle måder forbilledligt, synes jeg. Jeg mangler bare lige at høre, at DMI ikke selv fik ideen, men skabte projektet i samarbejde med brugere landet over?
Hvis du har en vejrstation og brænder for at være med, så er der flere informationer på DMIs hjemmeside.
UPDATE: DMI har også selv skrevet om Borgervejr i slutningen af januar. De viser næsten ligeså mange data fra borgerne, som fra deres egne vejrstationer – og udtaler, at de er stolte af projektet – og jeg forstår dem.
[…] Mange mennesker har vejrstationer – og jeg har da også skrevet om det her projekt tidligere! […]